Obce však počítají s tím, že amnestovaní budou v brzké době nahrazeni novými odsouzenými.

Přibude papírování

Pro města, obce a další instituce, které odsouzené k obecně prospěšným pracem zaměstnávají, byla amnestie překvapivá. Znamenat pro ně bude hlavně administrativní zátěž. „Musíme teď ukončit všechny dohody, zaslat doklady probační a mediační službě a vyčkáme na to, jaký bude další postup.

Odsouzené prozatím nebudeme nikým nahrazovat," řekl Deníku ředitel Technických služeb Nýrsko Jiří Hladík. O amnestované přijde dočasně i radnice v Klatovech. O kolik lidí půjde, je údajně předčasné mluvit. „Já bych v současné chvíli nechtěl hovořit o tom, že město přišlo o odsouzené. O každém z nich musí nejprve pravomocně rozhodnout soud, který musí ukončit trest," informoval Jiří Tománek z kanceláře starosty klatovské radnice.

Pro město Klatovy vykonává trest obecně prospěšných prací v současné chvíli 13 odsouzených. Deset z nich pracuje ve veřejné službě a tři na zimním stadionu v Klatovech. Ve většině případů vykonávají pomocné a úklidové práce. „Odsouzené, kterých se bude týkat amnestie, nebudeme nikým nahrazovat. Je reálný předpoklad, že na místo těch, kterým bude trest pravomocně ukončen, přijdou lidé, kteří budou nově odsouzeni," konstatoval Tománek.

Kvalita práce kulhá

Obce nejsou vždy spokojené s kvalitou práce, kterou odsouzení odvádějí, ani s jejich pracovní morálkou. Jsou mezi nimi i ti, kteří se trestu vyhýbají.

„Typicky dobrým pracovníkem je člověk, který byl odsouzen k trestu obecně prospěšných prací například za dopravní nehodu. Člověk, který chodí normálně do práce. A takový si „to" chce odpracovat co nejdříve v klidu a pohodě. Chodí po večerech o víkendech, bere si na odpracování dokonce i dovolenou. O něco horší jsou lidé, kteří jsou odsuzováni opakovaně. Jde většinou o známé tváře, vídáme je tady opakovaně a známe je. V jejich případě je pracovní morálka o něco horší. Ovšem díky tomu, že za město odsouzené řídí zkušený člověk, daří se nám i tyto lidi zapojit a oni si odpracují to, co musejí," sdělil Tománek.

Poslední skupinou jsou ti, kteří přijdou na sepsání dohody a od té doby je už nikdo nevidí. Nemají zájem trest odpracovat a práci se vyhýbají. „Tito ve většině případů po přeměně trestu putují do vězení," dodává Tománek.

Kontaktní pracoviště Úřadu práce v Klatovech a v Horažďovicích zatím zvýšený zájem amnestovaných nezaznamenala. „Do evidence se přihlásilo zatím sedm zájemců a pět žadatelů požádalo o dávku mimořádné okamžité pomoci. Pokud amnestovaní splní zákonné podmínky, budou i další zájemci vzati do evidence uchazečů o zaměstnání," uvedla ředitelka Kontaktního pracoviště úřadu práce v Klatovech Dana Miškovičová.