Třináct metrů vysoká douglaska tisolistá rostla sedmnáct let u zdejšího Domova svaté Zdislavy pro matky v nouzi, u něhož ji v roce 1999 zasadil ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec. Stromek tehdy dostal od kamaráda, a protože se mu nevešel na zahradu, dal jej k azylovému domu, který se právě otevíral.

Po sedmnácti letech však strom začal růst do elektrických drátů, proto byl nabídnut městu. Dalším impulsem bylo i to, že v budoucnu by musel ustoupit plánované okružní křižovatce.

Třináct metrů vysoká douglaska bude ještě dnes po 22. hodině dopravena speciálním konvojem na náměstí Republiky, kde bude usazena.

Strom se rozzáří poslední listopadovou neděli, která je zároveň první adventní nedělí. Samotné rozzáření se odehraje v 18 hodin, program na náměstí Republiky ale začne už o dvě hodiny dříve. Na pódiu se vystřídají členové Plzeňského dětského sbor, souboru písní a tanců Jiskra či balet Divadla J. K. Tyla.

Strom rozsvítí plzeňský primátor Martin Zrzavecký s novým plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Ještě předtím zazní na náměstí skladby v podání Big Bandu plzeňské konzervatoře pod vedením trombonisty Petra Mráze.