Orel mořský se začal do Čech vracet před třiceti lety až díky sokolníkům a ochráncům přírody z Německa. Na Tachovsko se podle ornitologů začali stěhovat z jihu Čech. Loni na jednom z hnízd našli jedno mládě. Letos byli při kroužkování úspěšnější.

„Kroužkovací sezona je v plném proudu a jako každý rok, tak i letos jsme se vydali na kontrolu hnízd orla mořského," uvedl Karel Makoň, ornitolog a ochránce přírody z plzeňské Záchranné stanice živočichů.

V rámci Plzeňského kraje drží náš region primát v počtu hnízd velikého dravce. Konkrétní hnízdiště však ornitologové z pochopitelných důvodů pečlivě tají. Orli mořští jsou sice rozšířeni po celém Plzeňském kraji, ale na Tachovsku se vyskytuje nejvíce. Dále sídlí v Sedmihoří, na Nepomucku a ve vojenském újezdu v Brdech.

Orel mořský původně osídloval jen mořské břehy, nevyhýbá se ale i vnitrozemským vodám. Podle pozorování na Tachovsku ornitologové soudí, že zde mohou být ještě další dvě hnízda. „Ze čtyř námi sledovaných lokalit byly dvě obsazeny hnízdícím párem 
s mláďaty. Na dvou hnízdech jsme pak okroužkovali speciálními odečítacími kroužky celkem čtyři mláďata," dodal ornitolog.