Ta se vloni 19. října zúčastnila zdravotní přednášky, kterou dodnes proklíná, neboť má od té doby plnou hlavu starostí.

„Když jsme přišli na přednášku, tak se tam jedna paní ptala, jestli to není předváděčka. Bylo jí odpovězeno, že ne. Poté vyndal přednášející nějaké věci a přístroj jako je na měření osteoporózy. Tak jsme se všichni nechali změřit, za což jsme hned na místě zaplatili 150 korun. Pak si nás volal jednoho po druhém. Řekl mi, že jsem na tom hrozně špatně, zeptal se, co beru za prášky. Tak jsem mu to pověděla a on mi sdělil, že to je špatné, že teď mají nový přípravek, který je určen pro sportovce, ale že my bychom mohli brát poloviční dávky," popsala průběh Fialová.

„Když mi řekl, že stojí deset tisíc, tak jsem jen vykulila oči a vysvětlila mu, že jsme důchodci, že tolik peněz nemám. Tak mi sdělil, že jsou domluveni s firmou Essox, že to můžu platit na splátky, a to 546 korun měsíčně. Tak jsem si řekla, že když může můj muž kouřit, tak já si můžu koupit prášky a smlouvu jsem podepsala," pokračovala.

Léky vrátila

Pak převzala dvě krabičky, se kterými odešla domů. Když je ukázala manželovi, tak byl oheň na střeše. Chtěli jít prášky hned vrátit, ale prodejce už byl pryč. „Prášky jsme nerozbalili a druhý den ráno jsme je poslali hned na firmu Cz.Klinika, jejíž adresa byla na smlouvě, protože na toho pána tam žádný kontakt nebyl, ani jeho jméno. Za čtrnáct dní mi volali z Essoxu, že mám splátky platit. Tak jsem z toho byla překvapená, že jsem prášky vrátila, ale mám je platit. Řekla mi, že tu smlouvu nemohu odhlásit já, ale on, protože on dostal těch deset tisíc. Na prodejce mi našli mobil i adresu, abych to s nim mohla vyřídit," sdělila Fialová.

Platí dále

V rozhovoru s prodejcem také nepochodila. „Když jsem s ním mluvila, tak mi vůbec nic nevysvětlil, a když jsem řekla, že jestli mi peníze nepošle zpět, tak že ho udám na policii, tak zavěsil a od té doby mi telefon nebere. Byla jsem zoufalá, obrátila jsem se i na policii, advokáta, Českou obchodní inspekci, ale nikde mi nepomohli. Psala jsem dokonce i do televize. Už i dcera mi řekla, že se na to mám vykašlat. Nejhorší na tom je, že se nikde nedovoláte, že vám s tím nikdo nepomůže," řekla Deníku zoufalá Fialová.

Vše písemně

Jak to se smlouvou vypadá a proč nejde zrušit, jsme se zeptali přímo pracovnice společnosti Essox. „Obecně platí, že úvěrovou smlouvu zrušit nemůžeme sami od sebe nebo na žádost klienta. Vždy ji musí zrušit prodejce. Důvodem je to, že my vlastně nemůžeme vědět, zda má klient zboží, nebo ho vrátil. Musí si to vyřešit mezi sebou oni a my pak čekáme na žádost prodejce. Pokud to prodejce stornovat nechce, například z důvodu, že klientce neuznal odstoupení od smlouvy, tak my tu smlouvu zrušit nemůžeme. I když vznikne nějaký problém, tak doporučíme klientovi, aby splátky hradil, samozřejmě, že když se prodejce nakonec rozhodne smlouvu stornovat, tak mu peníze budou vrácené," pracovnice firmy Essox.

Ta nám také sdělila důvod, proč nebyla prodejcem smlouva zrušena. „Prodejce nám sdělil, že balík od klientky obdržel, ale nebyl v něm přiložený žádný dopis, že by chtěla odstoupit od kupní smlouvy, ale pouze zboží. Takže na základě toho jí ukončení smlouvy neuznal. Tak nám to bylo řečeno v listopadu, a proto smlouva zůstala dále platná," uvedla.

To, že by měla být poslána žádost o odstoupení od smlouvy písemně, nám potvrdil také klatovský advokát Miroslav Mlčák. „Paní by měla mít nějaké písemné doklady, že chtěla odstoupit od smlouvy. Protože pokud se koupí zboží na splátky někde mimo provozovnu, tak je zákonná lhůta, do které je možno od smlouvy odstoupit, ale musí to být písemně, aby bylo prokazatelné, že tak bylo učiněno. Pak se vrací zboží a člověk má právo i na vrácení peněz," objasnil Mlčák.