Jedná se o výzkumná centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS) a Centrum technického a přírodovědeckého vzdělávání a výzkumu (CTPVV).

Projekt za více než 1,6 miliardy korun, který finančně podpořila Evropská unie, patří k největším investicím v historii univerzity.

„Výstavba center představuje zcela novou etapu ve vývoji univerzity. Nejenže změní tvář Plzně, ale především významně zvýší potenciál univerzity i celého regionu," uvedla rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová.

„Cílem projektu NTIS je výstavba a vybavení nového výzkumného pracoviště na vysoké evropské úrovni, ale zejména vybudování týmů pro výzkum a vývoj," řekl ředitel projektu Pavel Novák.

NTIS za více než jednu miliardu korun obsadí vyšší šestipodlažní budovu, která bude mít 12 tisíc metrů čtverečních užitných laboratoří a kanceláří. Práci zde najde 180 lidí. Téměř 160 z nich budou výzkumníci, zbytek management a technici.

Třetina z miliardy korun půjde na vlastní stavbu, přístrojové vybavení bude stát přes 200 milionů korun. Nemalá část peněz půjde na nastartování práce výzkumných týmů.

Centrum technického a přírodovědeckého vzdělávání a výzkumu za více než 530 milionů korun bude mít čtyři podlaží s 10 tisíci metrů čtverečních užitných prostor. Vzdělávat se zde budou hlavně magisterští a doktorandští studenti. Ti následně mohou najít uplatnění v projektu NTIS.

Samotné stavby přijdou na více než půl miliardu korun a obě budovy budou navzájem propojené.