K této verzi se ovšem příliš nepřiklání plzeňský psychiatr Jiří Bláhovec. „Ta možnost tady samozřejmě je, ale řekl bych, že je méně pravděpodobná," sdělil Bláhovec. Člověk, který na dívku zaútočil, podle něj nejspíš trpí poruchou osobnosti.

„Takováhle agrese, kdy je útočníkovi jasné, že oběť bude velmi vážně poškozena, není v normě. Podle charakteru útoku můžeme říct, že pachatel chtěl té mladé ženě opravdu hodně ublížit. Nabízí se například motiv odmítnutí, zklamání nebo žárlivosti. Takovéto útoky známe z islámských zemí, v našich končinách je to opravdu hodně zvláštní," doplnil Bláhovec.

Kriminalisté ve čtvrtek skutek kvalifikovali jako pokus vraždy. „Za tento zločin hrozí pachateli až výjimečný trest," uvedla policejní mluvčí Tomková. Do podrobností se ale pouštět nechtěla.

Pečlivá příprava

„Je zřejmé, že osoba, která na mladou ženu zaútočila, se na svůj čin připravovala a již předem si musela opatřit koncentrovanou kyselinu. O jakou látku se jedná, nebudeme z důvodu případného maření vyšetřování uvádět. Stejně tak nelze v současné době z taktických důvodů konkretizovat, co se na místě činu odehrálo, za jakých okolností a jakým způsobem," nechala se slyšet.

Doplnila též, že vyšetřovatelé už v případu vyslechli desítky osob. Mezi nimi i bývalého přítele poraněné ženy, jednoho z plzeňských taxikářů, který také patří mezi okruh podezřelých. Ten krátce po incidentu strávil na policii několik hodin. Podle našeho zjištění v současné době nepracuje ani nevychází z domu.

Pětadvacetiletá Martina stále leží v plzeňské fakultní nemocnici v kritickém stavu.