Fakulta i Západočeská univerzita (ZČU) se k verdiktu vyjádří až poté, co se seznámí s konkrétním zdůvodněním.

„Důvody se nezměnily," konstatoval tajemník komise Jiří Smrčka. Fakulta se prý snaží dělat některé nápravné kroky, situace ale pořád není natolik dobrá, aby mohla škola vyučovat doktorský program. „Jsem rád, že akreditační komise vnímá razantní pozitivní změny, které proběhly a probíhají na fakultě," řekl děkan Jan Pauly. K rozhodnutí se vyjádří až poté, co uvidí jeho obsah.

Vedení ZČU informaci také zatím oficiálně nemá. „Ale dalo se to očekávat, vzhledem k situaci, jaká je. Je to zatím ve fázi návrhu, konečné slovo bude mít ministerstvo," uvedla mluvčí univerzity Kamila Kvapilová, podle níž by zasedání komise přítomen prorektor ZČU pro studium. Zúčastnil se také projednávání akreditace doktorských programů na Fakultě pedagogické, které pro plzeňskou univerzitu dopadlo úspěšně, dodala.

Ministerstvo školství odejmulo fakultě akreditaci doktorského programu už v listopadu 2011. Komise to navrhla kvůli odchodu zhruba šestiny akademických pracovníků. Ministerstvo zároveň pozastavilo fakultě oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. Západočeská univerzita pak proti odejmutí akreditace doktorského studijního oboru občanské právo podala rozklad.

Jasno fakulta zatím nemá ani v tom, zda dostane akreditaci pro svůj stěžejní magisterský obor. Komise se jí bude zabývat zřejmě na svém dubnovém zasedání. Stávající akreditace, kterou však v zastoupení dostala univerzita, platí jen do letošního října.

V případě prodloužení akreditace je fakulta připravena ihned vypsat přijímací řízení pro nadcházející akademický rok.

Plzeňská práva tak mají ministerstvem zatím posvěcený jen bakalářský program veřejná správa, jehož akreditace platí do roku 2016. Kauza s odnímáním akreditací začala v roce 2009, kdy vyšlo najevo neoprávněné udělování titulů.