Ten před několika dny oslavil své devadesáté narozeniny. A právě při těchto dvou jubilejních příležitostech se včera sešel se svými přáteli na borských kurtech.

Poprvé se na Slavii začalo hrát před 59 lety, pan Kříž si však velmi dobře vzpomíná, jak o rok dříve začínal společně se svými kolegy hřiště vlastníma rukama budovat. „Každý z nás si přinesl krumpáč nebo lopatu a dali jsme se do práce," popisuje Miroslav Kříž. O rok později se začalo na kurtech hrát.

„Postupně se vybudovalo 24 kurtů a byli jsme jeden z nejslavnějších klubů v České republice," vzpomíná Miroslav Kříž, u kterého je obdivuhodné, že ještě před několika lety tenis sám hrál.

„Pan Kříž je pro mě ztělesnění pravého gentlemana. Pro tenisový klub toho hodně udělal v dobách dřívějšího režimu i po revoluci. Všechno, co tam dělal, tak dělal s velikou noblesou," nešetří chválou současný prezident tenisového klubu Jan Hlaváček s tím, že panu Křížovi k jubileu osobně popřál. „To, že se dožívá 90 let, je výsledkem jeho životního stylu, který byl vždy pro mnohé z nás vzorem," říká pokorně Hlaváček.

Dalším jubilantem je bývalý československý reprezentant Tomáš Šmíd, který včera oslavil šedesátku. Úspěšný tenista se včera Deníku vyjádřil z Morro Jable ve Španělsku prostřednictvím emailu: „Na tenisové kurty na Slavii mě přivedl můj otec, kterému za vše vděčím. Panu Křížovi přeji hodně zdraví, byl to jeden ze zakladatelů Slavie jako můj otec." Tomáš Šmíd na borských kurtech vyrostl. Následně sklízel úspěchy na světové úrovni. Vyhrál devět turnajů okruhu ATP ve dvouhře a 54 ve čtyřhře.

V současné době jsou podle Kříže kurty na Slavii na mezinárodní úrovni. „To, co tam teď roste, tak jsem se svými kolegy zasázel, a to mne moc těší," usmívá se.