„Jde pravděpodobně o samičku, která se narodila 27. září. Mladý rodičovský pár, který jsme sestavili teprve nedávno, se o ni stará vzorně," potvrdil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Tohoto vzácného kančila mohou návštěvníci vidět v pavilonu u nosorožců ve filipínské expozici společně s několika druhy ptáků z této oblasti. Kančil černý dosahuje v dospělosti délky od čumáku k ocasu jen okolo 45 centimetrů, a patří tak k nejmenším druhům sudokopytníků.

Ač to tak nevypadá, jsou kančilovití, kteří žijí v pralesích Afriky a Asie, příbuzní jelenů a také velbloudů. „Jejich chov se pomalu začíná šířit z polské zoo Wroclaw. Kromě pražské zahrady je začala letos chovat také belgická zoo Antwerpy," doplnil Vobruba.

Odchov kančila černého není jediným českým a československým prvoodchovem, kterým se může plzeňská zoo pochlubit. Zdejším ošetřovatelům se tu podařilo odchovat antilopu sajgu tatarskou (v roce 1960), zoborožce černobílého (1976), kajmana paraguayského (1980) nebo anakondu velkou (1984).

„Plameňák chilský, kterého jsme jako první v republice odchovali v roce 1984, se dokonce dostal do našeho loga," upozornil mluvčí zoo. V posledních letech se zahrada mohla jako první pochlubit mláďaty želvy ostruhaté (1998) nebo želvy paprsčité (2011).