„Myslím, že v dnešních školních zařízeních je to úplně běžná záležitost," komentuje situaci ředitelka Mateřské školy v Plzni-Čechurově Zuzana Piherová, která informaci o možném výskytu vší před nedávnem také vyvěšovala na informační nástěnku.

Klíčová je podle ní spolupráce s rodiči, kteří školu o výskytu parazita včas informují a dítě jej zbaví. Ne vždy se tomu tak děje. V krajním případě se proto školy obracejí i na sociální pracovníky.

„Většinou se jedná o komplexní problém v rodině. Neřešíme jen vši, ale například i nedostatečné vybavení školními pomůckami," říká vedoucí odboru sociálních služeb třetího plzeňského obvodu Monika Hajšmanová s tím, že zrovna nedávno úředníci v součinnosti s charitou řešili zakoupení přípravků proti vším. Ty nejsou vůbec levnou záležitostí.

„Cena šamponů se pohybuje od 250 do 400 korun," přibližuje Monika Benáková z lékárny Benu v Plzni na Americké třídě. Podle ní je nyní sezona vší v útlumu, ale další vlnu lze očekávat zjara, kdy děti vyjedou na jarní prázdniny.

Následují školní výlety, letní tábory a začátek školního roku. V té době pro speciální přípravky lidé přicházejí téměř denně. „Na každého funguje něco jiného, přípravky je potřeba vyzkoušet," říká Benáková a dodává, že lepší jsou šampony obsahující tea tree olejíčky, které by vši měly odpuzovat.

Parazit se proti přípravku stane rychle odolný

Problémem však je, že parazit se proti přípravku stane rychle odolný. „Nic už nezabírá. Dceři myjeme vlasy šamponem na psy," říká Karel Ženíšek. Irena Menclová z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice by však tento postup nedoporučovala. „Je to pokus omyl. Dětská pokožka může reagovat různě," říká Menclová, podle níž není řešením ani preventivní mytí hlavy šamponem proti vším.

Šampon totiž zahubí až živé vši, které se ve vlasech usídlí. Důležité je i vyčesávání vlasů hustým hřebenem tzakzvaným všiváčkem. Vše ale záleží na zodpovědnosti rodičů. „Žádná opatření dělat nemůžeme," říká hygienička.

Na spolupráci rodičů, které výskyt vší oznámí, jsou odkázané i školy. „Už se nám stalo, že se děti prořekly, že byly doma kvůli vším, ale rodiče nás o tom neinformovali," říká ředitelka 10. základní školy v Plzni Zdeňka Krausová, kde se vši od začátku školního roku objevily zatím jednou. Dlouhodobější problémy zde školáci ale zatím neměli.

Karel Ženíšek o takovém štěstí mluvit nemůže. „Víme, že je ve třídě dívka, jejíž rodiče vši moc neřeší. Snaha nás ostatních je už tak předem marná," říká otec sedmileté dívky, který zpočátku o tomto tématu příliš nemluvil. „Člověk to přeci jen vnímá jako ostudu. Brzy jsem ale pochopil, že to je problém, který trápí hodně rodičů. Hlavně dětí na prvním stupni," říká muž.

Ani pro děti nejsou vši něčím výjimečným. „Berou je jako samozřejmost. Rozhodně to není věc, kvůli které by se navzájem posmívali," uvedla učitelka jedné z plzeňských základních škol, která si však nepřála uvést své jméno.