V jedné z mateřinek jsme potkali malého Viktora Harnocha. Zpočátku se styděl povídat, ale v očích mu neposednost jen hrála. Za chvíli už nenechal nikoho na pochybách o své čilosti. Prozradil, že na děti a hračky se moc těší. „Chodím sem za bráškou," pochlubil se Viki.

„Snad se do školky dostane. Nastupuji do práce, moc by nám to zkomplikovalo situaci. Museli bychom ji řešit nějakou cestou hlídání. Prarodiče jsou ještě zaměstnaní," sdělila maminka.

MŠ Školní, Čechova a Borek

O přijetí hned dvou dětí do předškolního zařízení, jednalo se totiž o dvojčátka Adama a Štěpána, se snažila i Pavla Urbánková. „Asi neuspějeme. Vím, že jsou ještě malí, byly jim dva roky. Ale zkusili jsme to. Mám domluvenou práci na půl úvazku. V někdejším místě by mě už potřebovali. Nechci o šanci přijít. Zřejmě budeme muset zkusit soukromou školku," zvažovala.

Jenže v tomto případě by za ni pro oba kluky měsíčně vydali mezi 7 a 8 tisící korun. V dotovaném státním zařízení by jejich pobyt vyšel zhruba na 2300 korun (školné + stravné).

„Maminky lituji, myslím, že pro příští školní rok ani soukromé mateřinky a hlídací služby všechny zájemce nepoberou," konstatovala Eva Blechová, ředitelka spojeného předškolního zařízení MŠ Školní, Čechova a Borek. „U nás, v porovnání s loňskem, rodiče žádají o umístění ještě většího počtu dětí. Tehdy se sešlo na sto padesát přihlášek. Nyní jich ve Školní bylo devadesát, v Čechově pětapadesát a v Borku šestnáct," vypočítávala ředitelka.

MŠ U Saské brány a Pohádka

V MŠ U Saské brány a Pohádka, které jsou rovněž spojené, zaznamenali obdobný zájem o umístění mrňousků. Do první ze jmenovaných je přihlášených 80 dětí. „Důvěra nás sice moc těší, vzít jich ale budeme moci asi jen pětatřicet," informovala ředitelka Věra Zagorová. „Když poměřuji šanci na uspokojení žadatelů, vloni byla situace lepší," konstatovala.

„Všechny tříleté kluky a holčičky, tedy už plně tříleté, se podařilo přijmout. Letos se tu objevila i řada maminek s mladšími potomky. Vzhledem k velikému převisu už ale vědí, že jim nejspíš nebudeme moci vyhovět," objasňovala. V Pohádce spousta rodičů žádala až o odpolední termín zápisu. „Pro přijetí jsou rozhodujícími kritéria, k pořadí příchodu nepřihlížíme, a tak se zájemci objevovali po celý den," dodala ředitelka.

V Pohádce se nakonec shromáždila šedesátka požadavků, ale místo je opět jen pro pětatřicet dětí.

Soukromé školky

Ani soukromé mateřinky, na něž v případě odmítnutí mnozí spoléhají, ale nejsou nafukovací. Ve Slunečnici už nápor rodičů zažívají. „Spousta z nich se tu informuje na podmínky a zamlouvá už i místa. Nedá se říci, jestli to na poslední chvíli nezmění, děti jim mohou vzít na odvolání do státních školek. Jasný obrázek budu mít na konci května," objasňovala jednatelka zařízení Petra Duspívová Hlávková. Odhadovala ale, že tak čtyři místa k dispozici ještě budou.

V Harmonii se nejspíše do září uvolní dvanáct míst. „Sedm z nich by v současnosti mělo být k dispozici," konstatovala ředitelka Alena Vaško Rázková a doplnila: „Pět je momentálně dopředu zamluvených, protože rodiče nám podali žádost o přijetí svých ratolestí. Jestli je sem ale skutečně dají, není až do poslední chvíle nikdy jisté."

Kolik žadatelů o umístění ve státních školkách zůstane doopravdy neuspokojených, lze zatím těžko odhadovat. Podle ředitelek předškolních zařízení je totiž v poslední době zvykem, že rodiče se snaží pojistit na dvou i více místech. Zkrátka dají více přihlášek najednou.