Kdyby šlo všechno jako na drátkách, mohlo by se v ideálním případě se stavbou začít během léta. „Máme územní rozhodnutí, žádáme o stavební povolení, kterého se můžeme dočkat v prosinci, následovat bude výběrové řízení… V nejrůžovější situaci bez jakýchkoliv průtahů bychom mohli stavbu zahájit v červenci," míní starosta Nepomuku Václav Kovář.

Křižovatkou kromě silnice I. třídy mezi Plzní a Českými Budějovicemi prochází také další důležité komunikace. Jedna odbočka vede do centra města, druhá na Dvorec a dále do Příbrami, třetí na Kramolín a zároveň k Benzině.

Ve špičce musí řidiči počítat s tím, že si v křižovatce postojí. Šoféři, kteří do Nepomuku přijíždějí ve směru od Budějovic, navíc zdaleka ne vždy jezdí tak rychle, jak mají, a v místě není nouze o perné chvíle. „Když člověk odbočuje z hlavní do centra, tak aby se skoro pokřižoval a doufal, že z kopce nepojede rozjetý kamion. Nic neobvyklého," popisuje František Merta.

Podle starosty dozná kromě křižovatky změn také její okolí. Například výjezd na Dvorec už nebude tak strmý. „Celé to přijde pryč a udělá se pozvolný nájezd," tvrdí Kovář.

O stavbu samotného objezdu se postará ŘSD. „Peníze už máme na příští rok schválené," řekl šéf provozního úseku plzeňského ŘSD Michal Syřínek. Město vybuduje chodníky, místní komunikace, veřejné osvětlení, přeložky sítí a upraví zeleň.

V současné době se hovoří o tom, že by stavba mohla vyjít na 40 milionů korun, ale je to prý úmyslně předimenzovaná částka, která se během výběrového řízení může snížit až na polovinu.

Objezd bude největší investicí do silnic v Nepomuku za posledních 25 let.