Řeč je o questingu. Za poněkud záhadným pojmenováním se skrývá ´hledačka´, hra podobná české šipkované, honbě za pokladem či stopované.

Hledačka v Českém lese zavede hráče, rodinu s dětmi nebo partu nadšenců do Vodního světa u Lesné a účelem je získat odměnu, najít poklad na konci hry.

Není to ale jediný cíl, tvůrci hry slibují zábavu i poznání. Rýmovaný název hledačky: Českým lesem za bobrem se nesem napoví, že hráči se dostanou do míst, kde svoji vládu převzal živočich okusující stromy a stavící si hrady i hráze.

Odkud se vzala hledačka

K nám se questing dostal ze Spojených států a za duchovní matku českého questingu je možné brát Blaženu Hruškovou. Podle ní zřejmě poprvé Češi questovali, hráli hledačku, v dubnu roku 2000 ve Woodstocku v americkém státě Vermont. Následoval první seminář a dva roky na to se třetího dubna 2012 zrodila vůbec první hledačka v Česku a to v Brně na Špilberku.

„Druhá hledačka vznikla v Kopřivnici Štramberku a třetí ve Veselí nad Moravou," sdělila questařka, tvůrkyně hledaček a lektorka Hrušková, která hru v této podobě přenesla do Česka.

První hledačka v Českém lese je ve Vodním světě

I když má hledání pokladu historické kořeny v Anglii, kde je podobně jako ve Skotsku populární už sto padesát let, principy i pravidla zůstávají stejná i u nás. Jedním z hlavních znaků hry je, že nemá mít nic společného s obchodem.

Hráče v podstatě nic nestojí, krom nákladů na vlastní cestu na místo. „Chceme propagovat questing v té podobě, jaká je přenesena z USA a to je právě nekomerčnost, nástroj pro komunitní práci, budování vztahu k místu a péče o něj," popsala Tereza Hejtmánková, která se spolu s dalšími podílela na tvorbě hledačky v Českém lese.

Aby taková hra mohla vzniknout, musela se nejprve sejít ta správná parta lidí se zájem o přírodu a vlastní hru. To se podařilo v minulých dnech v Přimdě, kde se účastníci setkali při semináři v zasedací místnosti budovy místní správy Chráněné krajinné oblasti Český les.

Volba na umístění hledačky padla na Vodní svět a nebyla zcela náhodná. „Jde o přírodně cennou lokalitu. Hlubší důvod to nemá, prostě cílem bylo vybrat po republice zajímavá cenná místa, kde se lidé seznámí, co je to questing a budou zkoušet questovat v komunitě místních lidí dál po semináři," vysvětlila Hejtmánková.

Veršovali i vybírali místo pokladu

Po jednodenním seznámení s principy hry vyrazilo osm lidí z Tachovska i Domažlicka do terénu a hru společně připravili. Její začátek je u informační tabule při odbočce na lesní cestu ze silnice za Lesnou směrem na Starou Knížecí Huť.

A protože každá hledačka má znění informací či úkolů ve verších, bylo nutné celou trasu hry projít a jednotlivá zastavení zveršovat a také najít cíl, kde bude umístěn poklad. Abychom ale příliš neprozradili.

Spuštění hry Českým lesem za bobrem se nesem je plánováno na desátého listopadu a Deník bude čtenáře včas informovat, jak a kde získat podklady pro hru a naznačíme i to, co hráči najdou v pouzdře s pokladem. Tachovsko se tak zařadí mezi první místa české kotliny, kde si můžete zahrát quest neboli hledačku.

„Vznikla první hledačka v Chráněné krajinné oblasti Český les a vytvořilo se také společenství lidí, kteří si dokáží vyměňovat zkušenosti a informace o místu, kde žijí a plánovat další možnosti setkávání a využívat mnohých pozitiv, které tvorba hledaček v komunitě lidí v sobě nese," zhodnotila Tereza Hejtmánková.

Připojila, že tato hledačka je realizována 
z projektu dotací ministerstva životního prostředí, který vede organizace Nadace partnerství, ta napsala projekt, zaštiťující tvorbu hledaček 
v několika předem vybraných přírodně cenných lokalitách.

Hledačka je zábava i poznáníPrvní hledačka v Českém lese je ve Vodním světěQuest neboli hledačka je poznávací trasa, která vás vede po jednotlivých zastaveních, kde hledáte indicie pro vyluštění tajenky a pokračování v cestě. Je popsaná na samostatném listu papíru obvykle prostřednictvím veršů. Když projdete celou trasu a získáte znění tajenky, která vás dovede k pokladu. K tvorbě dobrého questu je třeba důkladně se seznámit s místním přírodním, kulturním a historickým dědictvím a tyto znalosti pak vtipně a kreativně využít. Questing je zábava a poučení současně a má význam nejen pro místní obyvatele, ale i jako turistická atraktivita. V Anglii a Skotsku je populární 150 let, v USA má dvacetiletou historii a jeho popularita stále roste. Questing vyvinula nestátní nezisková organizace Vital Communities ve Vermontu, USA, v roce 1995 a je vlastníkem příslušné obchodní známky.
Zdroj: Actaea

První hledačka v Českém lesePrvní hledačka v Českém lese je ve Vodním světěVítáme tě na první hledačce v Českém lese,
náladu tvou snad quest povznese.
Pro táty, mámy, holky a kluky,
procházkou mezi jeřáby, smrky a buky,
Českým lesem za bobrem se nesem.
Vzhůru na cestu se dej,
krajinou se rozhlížej.

Obtížnost hledačky: fyzicky nenáročná
Délka trasy: 5 km
Délka hledačky: na poklidné projití budete potřebovat asi 2 hodiny
Doporučené vybavení na cestu: tužka, papír, pohodlné boty, může se hodit dalekohled
Co tě čeká: dobrodružství a legrace na každém zastavení a na konci hledačky bobří poklad

Kam za další hledačkou?

Křivoklát
S Karlem Egonem nahoru a dolů
Lapkové z Drakova
Tato hledačka se nachází v okolí bývalé osady Drakov a je přístupná pouze v době Lesních slavností Lapků z Drakova.
Vrbno pod Pradědem
První hledačka ve Vrbně pod Pradědem
Mikulovice
Skrytá tvář Muny
Třeboň
Mokřadní spirálou na záchrannou stanici
Štramberk
Kotoučský praquest
Liberec
Bez mobilu, bez mailu, věnujem se detailu
Praha
Toulcův dvůr

Více o questingu se dozvíte na: www.questing.cz