Vadí vám, jak se Hrad k udělování vyznamenání staví?
Ano a už tenkrát to bylo diskutabilní. Mrzí mě, že jsem vyznamenání neodmítl už v době, když se o tom se mnou začal bavit ředitel protokolu Hradu pan Forejt. Dobře to udělal pan Grygar i pan Pithart, kteří možnost udělení vyznamenání předem odmítli. Mrzí mě, že jsem to neudělal. Letos bych už tam nešel.

Proč konkrétně?
Už vloni mně vadilo, že když jsem vyznamenání dostal, tak pak po mně chtěla Česká televize vyjádření k ostatním oceněným. K těm, kteří byli vnímáni kontroverzně jako třeba bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman. Odmítl jsem to udělat, protože jsem ocenění vnímal jako pozitivní věc a dobrý příklad pro ostatní, a ne abych házel na někoho bláto. Letos už je situace ale taková, že je to pro mě celé nepřijatelné.

Jak vyznamenání vnímáte s odstupem času?
Je to samozřejmě ocenění a uznání. Nepohrdám jím. Jde o vyznamenání signované premiérem a není to tedy jen věcí samotného prezidenta. Ještě před udělením vyznamenání nám prezident řekl, že není tak důležité, kdo to uděluje, jako komu to uděluje. To mě trochu uklidnilo. Je pravda, že vyznamenání dostala spousta dobrých lidí, třeba vedle mě byl významný chirurg doktor Pomahač. Ale přece jen jsem měl říci ne.

Nezvažujete, že byste vyznamenání vrátil?
Myslím si, že ne. Teď už to nemá smysl. To by se muselo stát ještě něco horšího. Tenkrát ta situace ještě nebyla tak vyhrocená.

Letos jste pozvání na Hrad nedostal?
Dostal, ale nepojedu tam. Nepojede ani můj kolega a nástupce Tomáš Holub.

Schvalujete mu jeho rozhodnutí nejet?
Ano, jistě.