Navíc ČSSD znovu pohrozila odchodem z koalice a je připravena navrhnout odvolání technického náměstka primátora Petra Runda (ODS).

„Pokud by se obě strany nedomluvily, bylo by lepší se rozejít," poznamenal hejtman a nový poslanec Parlamentu Milan Chovanec (ČSSD), který se plzeňského koaličního dohadování minulé úterý zúčastnil.

Vícepracemi za 40 milionů korun se už začal zabývat magistrátní odbor auditu společně s právníky. „Musí být doloženo, že je postupováno v souladu s legislativou," uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) s tím, že když se ukáže pochybení, budou chtít vyvození osobní odpovědnosti mířící právě na Runda.

Opozice tvrdě zkritizovala nejednotnost koalice

Petr Rund zastupitelstvu navrhoval proplacení víceprací za 40 milionů korun. Zatímco ODS s ním souhlasila, ČSSD byla proti. Zastupitelé nakonec po mnohahodinové debatě schválili jen asi poloviční platbu, zbytek odmítli.

Opozice tvrdě zkritizovala nejednotnost koalice. Firma Hochtief, která divadlo staví, politikům pohrozila, že stavbu divadla za 818 milionů korun (bez DPH) zastaví.

Primátor Martin Baxa (ODS) stále opakuje, že doufá, že k rozpadu koalice rok před volbami nedojde. „Doufám, že záležitosti kolem divadla budou zdárně koaličně vyřešeny," prohlásil Baxa. Petr Rund řekl, že proplacení vícenákladů znovu zastupitelstvu předloží. „Buď v prosinci, nebo v lednu," řekl Deníku.

Zdánlivý klid na radnici a oficiálně chválené společné vládnutí ODS a ČSSD nemá vážné trhliny poprvé. Socialisté se ozvali už letos v lednu, kdy se jim přestalo líbit, jak si jimi nominovaní městští radní na radnici vedle ODS vedou, a dali jim za úkol posílit tam pozici.

Usnesla se na tom městská konference ČSSD, a to zejména kvůli zvýšení cen tepla z městské teplárny o 15 procent. Radní za ČSSD ale stejně neposílili, změny byly jen kosmetické.