Bývalý zpravodaj a nyní člen správní rady Nadačního fondu proti korupci přijel uprostřed týdne do Plzně besedovat se studenty Západočeské univerzity a plzeňskou veřejností. Na několik dotazů odpovídal i Plzeňskému deníku.

Proč jste se vlastně začal veřejně angažovat ve veřejném životě a v boji proti korupci?

Začal jsem se angažovat téměř hned po té, co jsem odešel ze státní služby. Můj odchod byl nestandardní, navíc zdůvodňovaný naprosto nesmyslně. Z toho bylo patrné, že jsem vnímán jako člověk, který je některým lidem nepohodlný. A tudíž jsem si zcela přirozeně začal klást otázku, proč tomu tak je. Nebyl jsem si totiž vědom něčeho takového, že bych pracoval pro někoho a proti někomu. Zjistil jsem, že jsou za tím všemožné lobbistické zájmy a skupiny, jež mají zájem, aby byla zmanipulována některá výběrová řízení. Pak už to šlo samo.

Jste členem Nadačního fondu proti korupci. Jak vznikl a jaké jsou jeho cíle?

Nadační fond vznikl před 2,5 lety. Nejdříve byl problém s tím, aby nás vůbec zaregistrovali. Když jsme podávali žádost k registraci jako neziskové organizace, tak nám úředník sdělil, že boj proti korupci není obecně prospěšná činnost, tudíž soud vznik zamítl. A tak jsme se odvolávali, překovali fond a podali novou žádost.

Jak je to s penězi?

Zakladatelem fondu je Karel Janeček, jenž je majitel softwarové a burzovní firmy. A protože vydělává velké peníze, založil fond na rozvoj vědy a také náš NFPK. Nadační fond tedy vznikl s bohulibou myšlenkou, že bude odměňovat lidi, kteří se budou podílet na boji proti korupci, a že bude vypisovat granty organizacím i fyzickým osobám, které přijdou s nějakým smysluplným návrhem, jenž pomůže v boji proti korupci. A také, že sám napomůže k odhalení některých korupčních kauz. Takže to jsou zhruba tak ty tři oblasti, ve kterých nadační fond chtěl působit a působí.

Pomáhají vám v získávání informací i média, odkud fond čerpá informace?

Z devadesáti procent přicházejí informace od soukromých fyzických osob, potom jsou to lidé, kteří jsou prostě osobně dotčeni nějakou korupcí. Buďto jsou nějakým způsobem postiženi a to tak, že po oznámení přišli o práci, anebo se v rámci svého zaměstnání setkali s korupcí takového rozsahu, až se prostě rozhodli něco takového oznámit. S novináři spolupracujeme naprosto běžně a musím říci, že velice efektivně. Jsou to spíše konzultace, s tím, že my pochopitelně máme zájem, aby některé kauzy byly medializovány. Nechceme ovlivňovat novináře, ale pokud se rozhodnou, že to medializují, jsme jen rádi.

Co vás vedlo ke kandidatuře na post prezidenta České republiky?

Byl jsem veden naivní myšlenkou, že by se touto kandidaturou dala činnost fondu posunout o nějakou úroveň výš. Protože jsme ve fondu došli k názoru, že když máme nějakou kauzu či případ, tak ho dokážeme zpracovat pouze do určité úrovně a pak to buďto medializujeme, nebo to předáme policii. Ale od té doby nad tím už ztrácíme veškerou kontrolu a dál pro to nemůžeme už nic dělat. Ale právě z pozice člověka, jenž kandiduje, a tudíž má prostor ve veřejných prostředcích a nebo dokonce z pozice prezidenta, se pro to samozřejmě může dělat daleko víc. Takže by to bylo jakési posunutí celé práce fondu někam na jinou úroveň. Ale dopadlo to tak, jak to dopadlo, a já z toho nejsem zklamán, byla to pro mě nesmírně zajímavá zkušenost.

Co říkáte na amnestii prezidenta Klause? NFPK podporuje Iniciativu Karla Janečka se žalobou pro velezradu.

Iniciativa Karla Janečka hledá podporu sedmadvaceti senátorů. Můj názor na amnestii je stejný, jako podle mě drtivé většiny lidí. A to, že byla prachmizerně připravená, účelová a zaslouží si neustálé zkoumání toho, proč byla vlastně vyhlášena. Jestli je tou správnou cestou podávat v tuto chvíli žalobu pro velezradu, to si nejsem úplně jistý. Já bych si spíš počkal, až pan prezident Klaus nebude v úřadu, a pak ho žaloval za nějaké jiné věci, které by asi bylo snadnější prosadit, než žalobu pro velezradu jako na hlavu státu.

Jaký je vás názor na církevní restituce? Nesměřují k dalšímu rozvoji korupce?

Církevní restituce, to je zlatý důl pro korupci! To je pro ni úplně jak dělané. Není tajemstvím, že církve si s tím majetkem, který jim bude vrácen, vůbec nevědí rady. Nemají kapacity na to, aby ho nějakým způsobem obhospodařovaly, tudíž budou muset veškeré nemovitosti, statky, polnosti a lesy pronajímat nějakým správcům, které jde samozřejmě vybírat nejrůznějším způsobem, a tam se ten prostor pro korupci otevírá.

V lednu rozhodla vláda o tom, že se nezřídí úřad pro kontrolu financování politických stran. Nová verze návrhu zákona ale počítá se zpřísněním některých povinností stran a hnutí. A to například ohledně informování veřejnosti o vlastní hospodářské situaci. Myslíte, že to pomůže?

To je něco strašného. Svědčí to o tom, že kontrola je prostě potřeba udělat za každou cenu. A to, že politické strany jsou financovány z černých peněz, je úplně jasná věc. Jen když se podíváte na ceny volebních kampaní a podobných věcí, tak je to zcela zřejmé. A takové ty argumenty, které slyšíme z úst politiků, že by se to přeci objevilo ve výročních zprávách a podobně, jak se vyjádřil dokonce Bohuslav Sobotka jako předseda ČSSD, to je úplný nesmysl. Nepochybně se jedná o černé peníze. Jde jen o to, aby se o to začal někdo zajímat, podle mě by se o to měla zajímat policie. Politická strana, nepolitická strana, jak se říká, padni, komu padni, když je to takhle zprofanované.

Nebojíte se? Máte ochranku?

Ne, nemám ochranku. Nebojím se. Teď nedávno dokonce přišel na fond nějaký varovný dopis, že se chystá moje likvidace nebo něco takového, ale nebojím se.

Lucie Čavojská