Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ředitel národního parku: Mám rád silná piva, která v těle až zahřejí

Šumava /ROZHOVOR/ - Na Zelený čtvrtek odstartuje tradiční akce Zeleným pivem za zelenou Šumavu, jejímž cílem je upozornit na současný stav suchých lesů na území Národního parku Šumava. Vypitím zeleného speciálu přispějí všichni její milovníci na jejich obnovu.

27.3.2013 1
SDÍLEJ:

Na zelené pivo se těší i Jiří MánekFoto: NPŠ

Vedle jiných si půllitr zeleného piva dá i ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiří Mánek, a tak jsme ho právě na „pivní" téma vyzpovídali.

Jaký je váš vztah k pivu? Máte ho rád?

Zrovna nedávno jsem zaznamenal, že vyšel nový článek zveřejněný v uznávaném vědeckém časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, kde bylo zveřejněno, že se dvanáctiletým výzkumem 1500 osob prokázalo, že abstinence statisticky jasně a průkazně zvyšuje riziko smrti. I proto jsem rád, že se chovám podle nejnovějších vědeckých poznatků, které aplikuji do praxe svého života. Jinými slovy, ano, pivo mám rád. Teď v zimě si ho ale moc neužívám, lepší je to v létě, kdy je tělu zapotřebí více doplňovat tekutiny.

Máte nějakou oblíbenou značku?

Rád ochutnávám regionální piva, při návštěvě různých koutů naší země. Spíše si dám pivo silnější specifické chuti, které je třeba i drahé v malém objemu. Nejvíc mě uchvátila Anglie, kde je celkem běžné, že si v hospodě můžete vybrat i z deseti druhů piv. Preferuji pivo označované jako stout. To jsou silná piva tmavě měděné až temně hnědé barvy, občas až se stopou po portském vínu. Mají specifickou bohatou chuť a jsou hladká při polknutí a v těle pak zahřejí. Když mám jít ale na pivo s kamarády a očekává se, že se bude sedět u více pohárů, pak preferuji české hořké ležáky. Bohužel na pivo do hospody zajdu maximálně jedenkrát za kvartál.

Vzpomenete si, kdy jste si dal pivo vůbec poprvé?

Kdy jsem pivo ochutnal poprvé, si nepamatuji, ale z vyprávění rodičů vím, že jednou ve třech letech, když byla u nás nějaká návštěva, jsem si zalezl pod stůl, na kterém se hodovalo, a pod tím stolem jsem si dumlal flašku s pivem. Jinak poprvé na pivo jsem šel až ve třetím ročníku na gymnáziu. Museli jsme číšníkovi lhát, že nám je 18 let. Stejně musel poznat, že nám bylo méně. Byla to dvě piva v restauraci hotelu Zlatá Hvězda ve Vimperku a zážitek to byl nezapomenutelný. Připadal jsem si potom jako na kolotoči. Tehdy to bylo nečekané poznání, které si dodnes pamatuji.

Pivo a Šumava. Jde to vůbec dohromady?

Ano, určitě! NP Šumava je přírodním pokladem dvou pivně silných krajů. Na jihu je Budvar, na západě Prazdroj. Jinak ale i na Šumavě bývala celá řada malých pivovarů a dnes se opět obnovují. Je to přesně ten typ malého podnikání, který já vnímám jako základ dobré regionální tradice, protože regionální pivo je atraktivní ve všech turisticky vyhledávaných destinacích. Máme malé pivovary ve Vimperku, na Kvildě, v Kašperských Horách a v Železné Rudě. Dřív se pivo vařilo pokud vím v Černé v Pošumaví, ve Frymburku, ve Volarech, ve Zdíkově, v Prášilech a na celé řadě dalších míst Šumavy.

Najdete si při všech svých povinnostech čas zajít si na pivko do hospůdky s těmi nejbližšími?

Na to mi opravdu čas moc nezbývá. Do hospody na pivo prakticky nechodím. Na druhou stranu celou zimu objíždím se svými syny závody na běžkách po celé republice. Protože oba závodí dobře a je po každém závodě malý důvod k oslavě, tak s jejich trenéry a dalšími rodiči malých sportovců nějaké to pivko o víkendech dáme. Není to úplně se vší kulturou v hospodě, ale při večerní přípravě a parafinování lyží před závodem. To se sejde vždycky pár trenérů a tatínků, rozebírají se výkony našich dětí a připravuje se taktika na další závod. Je to fajn relax.

O víkendu jsou Velikonoce. Držel jste tradiční půst?

Čtyřicetidenní půst jsem nedržel, ale osmadvacetidenní ano. Můj náměstek Tomáš Fait přišel s jednou specifickou dietou, kterou nakazil již celou řadu lidí a také já jsem podlehl. Dieta stála na mrkvi a červené řepě. Maso prakticky chybělo, pivo také. Velikonoce oslavím prakticky jen na Zelený čtvrtek. V pátek odjíždím na Mísečky do Krkonoš, kde jsou letos poslední závody na běžkách našich kluků. Závody budou od pátku do neděle a v sobotu si je obohatíme sledováním závodů ve ski krosu ve Špindlerově Mlýně. Přijedou závodníci ze světového poháru a očekává se i Petter Northug, takže se těšíme.

Autor: Milan Kilián

27.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Policie intenzivně pátrá po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
1 21

Pohřešovanou Míšu zřejmě zavraždil přítel její matky, tvrdí server

Ilustrační foto
1 9

Írán úspěšně otestoval nosnou raketu, kterou může do vesmíru vyslat satelit

VIDEO: Policejní honička v Olomouci, mladík v BMW nezvládl rondel

Policejní stíhačka za prchajícím BMW se prohnala okolím hlavního nádraží v Olomouci.

Vandal poškodil fotoobrazy Jadrana Šetlíka v prachatické galerii

/FOTOGALERIE/ Po vandalovi, který poškodil díla Jadrana Šetlíka, vystavené v Galerii Dolní brána v Prachaticích, pátrá policie.

Posádka lodě pravicových extremistů byla zatčena na Severním Kypru

Kapitán lodě C-Star, na které byla skupina krajně pravicových aktivistů, byl zadržen na Severním Kypru spolu se členy posádky. Loď měla za cíl hlídkovat ve Středozemním moři před připlouvajícími uprchlíky v rámci akce nazvané "Defend Europe".

AKTUALIZOVÁNO

Zaorálek: Egypt musí sdělit okolnosti útoku a zvážit odškodnění

Egypt musí sdělit, co přesně se odehrálo předminulý týden na pláži v letovisku Hurgada při útoku, na jehož následky v noci na dnešek zemřela občanka České republiky. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Egypt by podle něj měl rovněž zvážit, zda neodškodní pozůstalé v Česku. Záležitost chce Zaorálek řešit i s egyptským protějškem. Česká republika bude požadovat také záznam z pitvy. Tělo zesnulé by mohlo být převezeno z Egypta začátkem příštího týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení