„Jen účet za demolici Domu kultury už nyní přesáhl 300 milionů korun," prohlásil zástupce společnosti Amádeus Jan Petřík s tím, že investor obřího Corsa, proti jehož stavbě je referendum namířeno, by dostal asi polovinu částky, tedy půl miliardy. Petřík upozornil i na to, že město riskuje zakonzervování současného stavu pozemků na mnoho příštích let, to znamená zejména ruiny po kulturním domě.

Majitelů pozemků v oblasti Americké, Sirkové, Pražské ulice a Denisova nábřeží je sedm a patří k nim kromě Amadea také Tesco, vlastník bývalých městských lázní nebo nový majitel polikliniky na Denisově nábřeží.

Právě ten hodlá do budovy polikliniky investovat a s investorem obřího nákupního Corsa se už domlouvá na spolupráci. „Naše stavby by se mohly propojit a část se zdravotnickými prostory by mohla být i u nás," připustil Petřík.

Expandovat hodlá i Tesco. Petřík zdůraznil, že společnosti Amádeus za celou dobu vlastnictví pozemků, které má na dotčeném území, nebyla vyslovena ani zmínka o tom, že by se v budoucnu mohlo měnit jejich funkční využití.

„Nedovedu si představit, jak by v případě změny územního plánu někdo mohl donutit soukromého investora k vybudování parku nebo veřejné zeleně," dodal Petřík.

Primátor Martin Baxa (ODS) už před čtvrtečním zasedání zastupitelstva potvrdil, že kolegům pravděpodobně předá návrh na vyhlášení referenda v termínu krajských voleb. „Bude se ale týkat jen otázky číslo jedna a nikoli změny územního plánu," uvedl primátor. Aktivisté totiž chtějí, aby se Plzeňané vyjádřili ke dvěma otázkám.

První se týká toho, zda má radnice podniknout vše proto, aby se prostor nezastavil obchodním zařízením. Tu primátor podporuje. Vysvětluje ale, že otázka změny územního plánu na urbanistickou zeleň je podle ministerstva vnitra údajně nehlasovatelná. Pokud tedy Plzeňané řeknou, že Corso nemá stát, bude se radnice nejspíš snažit s firmou Amádeus vyjednávat o prodeji nebo směně jeho pozemků.

Referendum proti obřímu Corsu

Aktivisté odevzdali magistrátu více než 14,5 tisíce podpisů, když jich část vyškrtal, dodali jich dalších téměř 5000. Primátor Martin Baxa (ODS) potvrdil, že dnes zastupitelům pravděpodobně navrhne vyhlášení referenda, ale bude se týkat jen otázky, zda má město bezodkladně podniknout veškeré kroky proti výstavbě obchodního zařízení. Otázka územního plánu je podle právníků nehlasovatelná.