VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezník, cukrář, zahradník... Kraj potřebuje více řemeslníků

Plzeň – O řemeslnické a technické obory rozšíří svou nabídku střední školy v Plzeňském kraji. Schválil to jejich zřizovatel, kterým je Plzeňský kraj. Ten chce více absolventů těchto oborů, protože právě o ně mají zaměstnavatelé v regionu zájem.

25.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

Nově chce například vyučovat řezníky a cukráře Střední odborné učiliště a Základní škola v Plané na Tachovsku. „V té lokalitě takové obory nebyly a máme informace, že by o ně byl zájem," řekl hejtmanův náměstek Jiří Struček (ČSSD). O cukráře i řezníky se zajímá i tachovský Úřad práce. Budoucí řezníci by se mohli uplatnit v masokombinátu v Plané, kde budou mít i odborný výcvik. Střední škola navíc řezníkům nabízí ve spolupráci s partnerskou školou v Německu výměnné pobyty s praxí v tamním masokombinátu. Škola předpokládá, že o obor cukrář by mohli mít zájem i studenti ze sousedního Karlovarského kraje.

Střední škola v Boru na Tachovsku chce nově zavést až pro 90 žáků obor autoelektrikář, který bude vychovávat specialisty na složitější elektroniku moderních automobilů. V Klatovech by měl přibýt studijní obor pro zahradníky, Stavební učiliště v Plzni zas až ztrojnásobí kapacitu dálkového studia oboru stavební provoz. Škola kvůli klesajícímu zájmu zřejmě úplně zruší nástavbové denní studium tohoto zaměření a přesune ho na dálkovou formu, která je pro studující méně finančně náročná.

Krajští radní naopak podle Stručka nepodpořili například zvýšení počtu žáků na dvojjazyčném gymnáziu v Plzni. „Dnes se preferují spíše technické obory a technické odborné školství a navyšovat kapacity gymnázií je proti dlouhodobé koncepci školství v Plzeňském kraji," řekl.

V regionu už delší dobu roste poptávka po strojírenských oborech, jako je strojní mechanik, dříve zámečník, obráběč kovů a mechanik seřizovač.

Faktem ale je, že střední školy v kraji se dlouhodobě potýkají s klesajícím zájmem o některá tradiční řemesla, jako je krejčí, čalouník nebo řezník. Úbytek zaznamenávají školy i u pekařů, zemědělců i u dříve početných oborů jako například truhlář nebo mechanik. Důvodem je nepříznivý demografický vývoj a trvalý odklon dětí od manuálních oborů, řekli už dříve zástupci několika škol.

Autor: ČTK

25.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ladislav Okleštěk
33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies