Epidemie salmonely, která vypukla o víkendu v Plzni, zasáhla i Klatovsko. I tam jde o nákazu ze špaget od firmy ZRTAS.

14 pacientů

Během soboty a neděle přišlo se salmonelou do Klatovské nemocnice 14 dospělých pacientů. „Z toho byli čtyři ošetřeni ambulantně a posláni do domácího léčení, dva byli odesláni na infekční oddělení do Plzně a v Klatovech jsou v současnosti hospitalizováni čtyři muži a čtyři ženy. Průběh nemoci je standardní, nicméně u jednoho muže a jedné ženy je to o něco komplikovanější. Mají vyšší teploty než ostatní, dalo by se říci, že je jim o stupeň hůře než ostatním," sdělil mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Jak dlouho si pacienti v nemocnici pobudou, ještě není známo. „Vzhledem k tomu, že pacienti jsou hospitalizováni teprve krátce, nelze zodpovědně říci, za jak dlouho budou z nemocniční léčby propuštěni. Obvykle ale hospitalizace trvá alespoň týden, u komplikovanějších případů déle," uvedl Kokoška a dodal: „U všech případů byla nákaza zjištěna kultivací, nicméně všichni sami nebo na dotaz uvedli, že jedli špagety, o nichž se v souvislosti s nákazou mluví. Nicméně Klatovy jsou postižené jen okrajově, nejhorší je situace v Plzni."

Zpráva o lidech nakažených salmonelózou znepokojila i Zdeňku Bytelovou z Klatov, která odebírá obědy od ZRTASu zhruba rok. „Beru je nejen já, ale i další naši zaměstnanci a také někteří známí. Nikdo z nás se naštěstí nenakazil, protože si nikdo inkriminované špagety neobjednal. Teď ale nevíme, co bude dál. V neděli nám přišel mail, že v pondělí dostaneme jídlo z jiné vývařovny, ale co bude dál, netušíme. Někde se prý už objevilo, že firma končí, my od ní ale žádné informace zatím nemáme," řekla Deníku Bytelová.

Sušická nemocnice zatím podle jejího ředitele Vladimíra Sloupa žádného pacienta se salmonelou nepřijala.

Vývařovna distribuovala „špagety á-la carbonara" s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem.