Na výlov se přišlo podívat mnoho lidí, pro děti to byla zajímavá podívaná. Rybník téměř vypuštěný, v té troše vody sebou plácají ryby a mezi nimi se pohybují rybáři s podběráky a kapry, štiky a další ryby hází do loďky. „Každý rok se chodíme dívat na výlov, kluky to ohromně baví. Teď jsme už pár dní chodili kontrolovat, jak vody v Senečáku ubývá," řekl Deníku tatínek Michal, zatímco jeho synové 'hospodařili' na břehu v bahně. „Jen je asi doma budu muset oba hodit do vany i s oblečením," podotkl s úsměvem Plzeňan.

Největším úlovkem je zhruba třicetikilový sumec, s nímž měli chlapi při nakládání do kádě co dělat. Této délky navíc dorostl za pouhé čtyři roky.

Zdaleka největší atrakcí pro přihlížející ale paradoxně nejsou ryby. Malí i velcí loví na břehu raky říční, kteří postupně vylézají, a dávají je do kyblíků s vodou. „Noste je bříškem nahoru a tak je i dávejte do kýble. To proto, aby mohli vypustit vzduch ze žaber," dozvídají se malí pomocníci od zkušených rybářů. Raci v Senečáku nejsou nic výjimečného, jsou ve všech plzeňských rybnících. Ty, kteří byli odloveni v sobotu, neskončí ani v račí polévce, ani zpět v Seneckém rybníce. Byli vypuštěni do Košináře.

Vylovené ryby sice poputují na vánoční trh, ale zatím si ještě užijí svobody. „Nemáme vodu na sádkování, takže je vypustíme do Drahotína. A vylovíme je podruhé 26. listopadu," upřesňuje Frydrýn.

Senecký rybník bez vody nezůstane dlouho, už včera začalo jeho napouštění vodou z Třemošenského rybníka. Právě ten se bude letos také vylovovat, termín ale ještě není stanoven.

Další výlov se v sobotu konal v Nepomuku. Tamní rybáře čekal Špitálský rybník u hlavní silnice, jedna ze dvou největších vodních ploch, jež obhospodařují.