Návštěvníci se mají nač těšit. „V programu nebude chybět historický šerm skupiny Kargen, oživené prohlídky hradu s průvodcem, vyprávění o záhadách a pověstech, scénky a představí se i osoby, které na hradě žily v době obléhání," sdělil Deníku laický historik a badatel z Přimdy Libor Marek.

Vrcholem nedělního setkání na hradě Skála bude příběh z roku 1413, který začíná zavražděním hradního pána v Praze. „Poté bude přečten první vojenský řád v dějinách v podání královského velitele Hájka z Hodětína," přiblížil dále dění.

Závěr akce bude patřit dobývání hradu Skála za účasti skupin historického šermu Kargen a Militiadecadentis. O stylovou atmosféru se postará skupina Turdus Musicus, která hraje středověkou hudbu třináctého až patnáctého století.

„Během celého odpoledne si můžete prohlédnout tržiště, kde nebudou chybět ukázky starých řemesel. Paličkování, výroba svíček a svůj um předvedou také dráteníci. Pro děti je nachystána střelba z kuše a mnoho her," popsal program a dodal, že organizátoři upozorňují návštěvníky, že během akce se objeví Bílá paní a Dlouhý Bárta. „Pokud návštěvníci přijedou auty, je nejlepší zaparkovat v obci Radkovice. Právě Radkovičtí v čele se starostou nám vyšli vstříc a také se podílejí na organizaci akce," dodal závěrem Marek. Na hrad vede pro pěší červeně značená turistická trasa. Začátek historické akce je plánován na 14. hodinu.

Hrad Skála…

…zřícenina hradu v Zálesí u Příchovic nedaleko Přeštic v Plzeňském kraji. Hrad byl sídlem rodu Švihovských z Rýzmberka. Objekt je v českém prostředí ojedinělou ukázkou tzv. dvojhradu, tedy hradu se dvěma na sobě nezávislými jádry. První zpráva o hradu pochází z roku 1318, kdy se nacházel v držení Viléma z Rýzmberka. Roku 1548 jej koupil Heralt Kavka z Říčan, ale v roce 1568 je uváděn jako pustý. Jeho stav se vážně zhoršil v 50. letech 17. století, kdy dal císař podobné objekty bořit, aby nesloužily jako útočiště lupičům.