Tentokrát soud bojkotovali i obžalovaní, ze tří byl přítomen pouze jeden.

Poprvé se případ Jana Rohlíčka, Jaroslava Oračka a jeho synovce Davida Oračka projednával v srpnu loňského roku. Muži, kteří nejsou před soudem žádnými nováčky, jsou obviněni z několika trestných činů. Dva z nich měli například vykrást Mateřskou a Základní školu v Chodové Plané, všichni tři ubytovnu a hernu v Plané a David Oračko měl navíc prodávat drogy. Soud už se kvůli nim sešel minimálně popáté. Pravidelně se dostavuje nejstarší Jaroslav Oračko, jeho synovec tentokrát nepřišel a důvod neoznámil. Jan Rohlíček napsal, že sehnal novou práci v Německu, nechce se z ní omlouvat a ať soud jedná bez něj.

Policisté dva ze svědků nenašli a k soudu třetí svědkyni, mladou dívku, která na předchozí výzvy nereagovala. „Několikrát jsem si od Davida Oračka koupila drogy. Jednalo se o pervitin. Ten jsem asi dva roky šňupala a dva roky si ho píchala,“ uvedla těhotná dívka. „Teď jsem tři čtvrtě roku čistá, čekám s přítelem dítě,“ dodala.

„Podle výpovědi, kterou jste učinila před policií v květnu loňského roku jste byla v té době také těhotná. To čekáte druhé dítě?“ptal se soudce Josef Junek. „To jsem potratila, protože jsem brala pervitin. Policajtům jsem sice říkala, že neberu, ale lhala jsem,“ zněla odpověď.

S drogou experimentovala i další mladá svědkyně. „S Davidem Oračkou se znám. Asi třikrát, čtyřikrát jsem si od něj koupila pervitin a šňupala ho papírovou trubičkou. Ale zjistila jsem, že se bez drogy obejdu, tak jsem s tím přestala,“ vypo­vídala u soudu.

Další projednávání případu bylo odročeno na 13. června.

GLOSA: I svědci zpomalují práci soudů

Často slýcháme stezky na liknavou práci soudů. Jsou sdělovacími prostředky kritizovány za dlouhé lhůty, které uplynou od uzavření případu do jeho soudního projednávání, za pomalé soudní procesy a jejich časté odročování.

Musím se soudců, alespoň těch tachovských, zastat. Chodím k soudu poměrně často, dnešní den nebyl výjimkou. A také poměrně často vidím, že soudce je nucen odložit projednávání případu kvůli tomu, že se nedostaví důležití svědci. Následně je do dalšího termínu soudního projednávání shání policie a jejím úkolem je svědka k soudu předvést.

Stojí to především čas policistů, soudců. obhájců, státních zástupců i svědků a obviněných. Místo jednou, dvakrát musí do soudní síně tak, jako v dnešním případě, pětkrát i vícekrát. Za tu dobu by mohlo být uzavřeno mnoho dalších případů.