Soudci byli přísnější i v případě Chaloupkova komplice Karla Duchoně. Podmínku, s níž v dubnu odešel od okresního soudu, zrušili a mladého muže poslali na dva roky a osm měsíců do vězení. Rozsudek je již pravomocný.

Oba jmenovaní, kterým na okresním soudu původně vyměřili tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let, nyní poputují do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Ke zpřísnění verdiktu soudci přistoupili i v případě třetího z party Kevina Younga Gibsona (21), kterému vyměřili dvouapůlletý trest s podmíněným odkladem na tři a půl roku a dohledem probačního úředníka. Původní rozsudek zněl dva roky s podmínkou na tři roky.

S penězi zamířili do nočního klubu

K případu, který přitáhl mediální pozornost, došlo loňského 25. listopadu v 1.40 hodin ráno. Všichni aktéři byli tehdy opilí. Gibson do bytu v Mohylové ulici v Plzni, kde mladíci trávili večer, objednal pizzu. Když poslíček dorazil před dům, Chaloupek ho udeřil pěstí do obličeje a jednačtyřicetiletý muž se skácel k zemi, kde mu násilníci uštědřili ještě několik kopů. Chaloupek pak muže chytil do tzv. kravaty a Duchoň se zmocnil jeho peněženky, v níž bylo 17 560 korun. Poté z místa i s Gibsonem, který všemu pouze přihlížel, utekli.

Trojice si peníze rozdělila a zamířila do jednoho plzeňského nočního klubu, kde pokračovala divoká noc s prostitutkami a alkoholem.

Státní zástupce chtěl přísnější tresty

Případ se před Krajským soudem v Plzni ocitl na popud státního zástupce Michala Klímy, který se proti dubnovému rozsudku odvolal. Pro obžalované totiž žádal nepodmíněné tresty. Argumentem bylo i to, že všichni měli již v minulosti oplétačky se zákonem. Chaloupek byl trestaný za krádež a výtržnictví, Duchoň má ve svém rejstříku trestů pět záznamů za majetkovou trestnou činnost a Gibson byl trestním příkazem odsouzen na podílu na trestném činu neoprávněné opatření, padělání a pozmění platebního prostředku.

Odvolací senát Krajského soudu v Plzni se zabýval pouze otázkou trestu. „Podle našeho názoru vyměřil okresní soud obžalovaným nepřiměřeně nízké tresty. Musíme vzít v potaz, že loupež, kvůli které se jmenovaní ocitli před soudem, je jedním ze zvlášť závažných činů, jaké náš trestní zákoník zná," uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

Podstatnou roli hrál podle soudců způsob provedení útoku, který byl brutální. „Byl také dopředu promyšlený. Oni se na ten útok domluvili v době, kdy na pizzu čekali," zdůraznil Wipplinger. Podotkl též fakt, že všichni již v minulosti měli problémy se zákonem a nikterak se z toho nepoučili. „Přísnější trest je zde zapotřebí i z hlediska generální prevence," řekl soudce.

Nejpřísnější byli soudci v případě Chaloupka. Mimo jiné i proto, že on byl iniciátorem celého incidentu a tím, kdo na poslíčka zaútočil jako první.

Obžalovaným hrozilo až deset let vězení. Soudci však vzali v úvahu jejich nízký věk, ale i to, že se doznali, poslíčkovi se písemně i osobně omluvili a též uhradili vzniklou škodu.

Proti rozsudku již není možné podat odvolání. V úvahu přichází pouze mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.