VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třetina hospod porušila předpisy, na Plzeňsku byly čtyři zavřené

Plzeň – Restaurace mohou očekávat rozsáhlé kontroly, dosavadní výsledky jsou alarmující.

8.4.2015 1
SDÍLEJ:

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jan Škvára

Od ledna Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje pokrmy v zařízeních společného stravování, tedy restaurace, bary, vinotéky či rychlé občerstvení. Novou kompetenci inspekce vydatně využívá – a také se s nikým nepáře, to pocítila hned tisícovka podniků. Za první čtvrtletí provedla SZPI 3170 kontrol, u třetiny z nich došlo k závažnému porušení předpisů. „S nevyhovujícími provozovnami bylo zahájeno správní řízení, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce nemá kompetence k udělení blokové pokuty," vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

U 55 podniků došlo k dočasnému uzavření celé provozovny nebo její části z důvodu porušení elementárních povinností. Mezi nejčastější prohřešky patřilo nedodržování hygienických předpisů, ale třeba také plíseň, špína nebo výskyt myší.
V Plzni a jejím blízkém okolí byly uzavřeny zatím čtyři podniky. Konkrétně Vietnamská restaurace na Klatovské třídě, restaurace Club Skleník v Lazaretní ulici, restaurace Brusel v Líních a Bar – Herna ve Stodě.

Mezi hlavní důvody zavření těchto podniků pařil výrazně zanedbaný úklid, celkové znečištění prostor a kuchyňského náčiní, nečistoty na stěnách a podlaze nebo netekoucí voda.

V současnosti jsou již všechny zmíněné provozovny znovu otevřeny. Bohužel se nám nepodařilo získat vyjádření ani jednoho z uvedených podniků. S restaurací Club Skleník a Barem – Hernou ve Stodě se nám nepodařilo spojit vůbec, paní z Vietnamské restaurace nerozuměla česky a z restaurace Brusel se odmítli vyjádřit k dané problematice.

Uzavřeno v Plzni a okolíVietnamská restaurace na Klatovské třídě 
Club Skleník v Lazaretní ulici 
restaurace Brusel v Líních
Herna – Bar ve Stodě

„Provozovatelé samozřejmě chtěli, především z ekonomických důvodů, svůj podnik co nejdříve znovu otevřít, ale nejprve museli odstranit zásadní nedostatky, kvůli kterým byl provoz zakázán," vysvětluje Kopřiva.

Údaje z kontrol jsou podle něho alarmující, a není možné, aby každá třetí restaurace nevyhovovala standardům. „Z prozatímního zjištění vyplývá, že kontroly budou určitě pokračovat i v následujících obdobích," předpovídá mluvčí SZPI. Vysvětluje také, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce má při kontrole společných stravovacích podniků stejné kompetence jako Krajské hygienické stanice. „Česká obchodní inspekce se věnuje spíše provozním věcem, jako například výše účtu a jeho konkrétním položkám v restauraci," upřesňuje Kopřiva.

Potraviny 
na pranýři

Seznam uzavřených provozoven je od 1. dubna uveřejněn na portálu Potraviny na pranýři. Spotřebitelé si tak mohou najít veškeré podstatné informace o jednotlivých podnicích včetně data uzavření a následného znovuotevření konkrétní provozovny. Na portále jsou také uvedeny jednotlivé prohřešky, kvůli kterým došlo k uzavření daného podniku.

Portál Potraviny na pranýři byl spuštěn v roce 2012 a uveřejňuje mimo jiné také seznam nevyhovujících potravin. Ty jsou rozděleny do tří kategorií podle míry závažnosti nevyhovění legislativním předpisům – nejakostní, falšované a nebezpečné.

Andrea Pánková

Autor: Redakce

8.4.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies