VYBERTE SI REGION

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.

12.12.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni

Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Celkem pod jejich rukama vznikne 1800 kilogramů cukroví. Byly to třeba tmavé třené kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a posypané mandlemi. „Zrovna tento druh lidé doma moc nedělají, je totiž obtížnější na výrobu," vysvětluje vedoucí žákovské cukrárny Marcela Starcová s tím, že cukroví se vystříkává ze sáčku, na což už je potřeba určitý cvik.

„Myslím, že mi to šlo dobře," říká studentka druhého ročníku Eliška Glaserová, která se na přípravě vánočního cukroví podílí i doma. Díky dívčiným znalostem ze školy rodina změnila recept na kokosky. „Dřív jsme je pekli jinak, teď jsou ale chutnější," dodává studentka.

Příprava cukroví v cukrárně, i té žákovské, se od té domácí liší hlavně v množství. Tomu jsou uzpůsobené i některé postupy. „Všechny náplně, včetně marmelády do lineckého, stříkáme sáčky. Kdybychom je měli mazat nožem, jako to dělají lidé doma, tak se z toho zblázníme," říká Starcová a dodává, že samotné zdobení má ale vypadat co nejvíc domácky.

V nabídce je tukové a máslové cukroví

Zatímco receptury na přípravu cukroví zůstávají stejné, zdobení se škola každý rok snaží obměňovat. Jednou je cukroví posypané oříšky, jindy kokosem nebo barevnými kuličkami. S náplněmi už to tak lehké není. „Zde jsme limitováni trvanlivostí. Máslové krémy proto připravovat nemůžeme," vysvětluje Starcová.

Objednávky na cukroví škola uzavřela už v říjnu. Pro veřejnost je ale stále k dostání v žákovské prodejně v Bendově ulici v Plzni. V nabídce je tukové a máslové cukroví. „Větší sháňka je po máslovém, třebaže je o něco dražší. Lidé dnes chtějí spíš kvalitu a naše cukroví je opravdu z másla," říká Starcová, která přiznává, že sama je pověstnou kovářovou kobylou. „Doma dělám jen dva druhy, které máme nejradši, a tím končím," uzavírá mistrová.

Autor: Hana Pražáková

12.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies