Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.

12.12.2013
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Celkem pod jejich rukama vznikne 1800 kilogramů cukroví. Byly to třeba tmavé třené kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a posypané mandlemi. „Zrovna tento druh lidé doma moc nedělají, je totiž obtížnější na výrobu," vysvětluje vedoucí žákovské cukrárny Marcela Starcová s tím, že cukroví se vystříkává ze sáčku, na což už je potřeba určitý cvik.

„Myslím, že mi to šlo dobře," říká studentka druhého ročníku Eliška Glaserová, která se na přípravě vánočního cukroví podílí i doma. Díky dívčiným znalostem ze školy rodina změnila recept na kokosky. „Dřív jsme je pekli jinak, teď jsou ale chutnější," dodává studentka.

Příprava cukroví v cukrárně, i té žákovské, se od té domácí liší hlavně v množství. Tomu jsou uzpůsobené i některé postupy. „Všechny náplně, včetně marmelády do lineckého, stříkáme sáčky. Kdybychom je měli mazat nožem, jako to dělají lidé doma, tak se z toho zblázníme," říká Starcová a dodává, že samotné zdobení má ale vypadat co nejvíc domácky.

V nabídce je tukové a máslové cukroví

Zatímco receptury na přípravu cukroví zůstávají stejné, zdobení se škola každý rok snaží obměňovat. Jednou je cukroví posypané oříšky, jindy kokosem nebo barevnými kuličkami. S náplněmi už to tak lehké není. „Zde jsme limitováni trvanlivostí. Máslové krémy proto připravovat nemůžeme," vysvětluje Starcová.

Objednávky na cukroví škola uzavřela už v říjnu. Pro veřejnost je ale stále k dostání v žákovské prodejně v Bendově ulici v Plzni. V nabídce je tukové a máslové cukroví. „Větší sháňka je po máslovém, třebaže je o něco dražší. Lidé dnes chtějí spíš kvalitu a naše cukroví je opravdu z másla," říká Starcová, která přiznává, že sama je pověstnou kovářovou kobylou. „Doma dělám jen dva druhy, které máme nejradši, a tím končím," uzavírá mistrová.

Autor: Hana Pražáková

12.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Procházka
9

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Ilustrační foto
1 8

Číně dochází trpělivost. Omezí vývoz ropných produktů do KLDR

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Sklizeň podzimního ovoce je v plném proudu. Kdo chce získat české plody, může využít nabídku sadařů, kteří mívají výhodnější ceny než běžné obchody. Pražané však mají i jinou možnost: natrhat si jablka, hrušky i švestky zdarma v sadech hlavního města.

DOTYK.CZ

Před 79 lety vláda vyhlásila mobilizaci. Lid absolutně pevný, chválil Beneš

Přesně ve 22.20 byla rozhlasem vyhlášena všeobecná mobilizace Československé republiky. Onoho 23. září 1938 bylo řádně horko nejen za hranicemi, kde chřestil zbraněmi Hitler, ale i uvnitř vlasti, v Sudetech. Dobrá polovina sudeťáků mobilizace neuposlechla. A do osudného Mnichovského diktátu zbýval pouhý týden.

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Daňoví poplatníci by se v blízké budoucnosti mohli „prohnout“ a nechtěně zaplatit stovky milionů korun jako odškodné soukromé firmě za přílišnou horlivost úředníků a celníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení