VYBERTE SI REGION

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.

12.12.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni

Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Celkem pod jejich rukama vznikne 1800 kilogramů cukroví. Byly to třeba tmavé třené kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a posypané mandlemi. „Zrovna tento druh lidé doma moc nedělají, je totiž obtížnější na výrobu," vysvětluje vedoucí žákovské cukrárny Marcela Starcová s tím, že cukroví se vystříkává ze sáčku, na což už je potřeba určitý cvik.

„Myslím, že mi to šlo dobře," říká studentka druhého ročníku Eliška Glaserová, která se na přípravě vánočního cukroví podílí i doma. Díky dívčiným znalostem ze školy rodina změnila recept na kokosky. „Dřív jsme je pekli jinak, teď jsou ale chutnější," dodává studentka.

Příprava cukroví v cukrárně, i té žákovské, se od té domácí liší hlavně v množství. Tomu jsou uzpůsobené i některé postupy. „Všechny náplně, včetně marmelády do lineckého, stříkáme sáčky. Kdybychom je měli mazat nožem, jako to dělají lidé doma, tak se z toho zblázníme," říká Starcová a dodává, že samotné zdobení má ale vypadat co nejvíc domácky.

V nabídce je tukové a máslové cukroví

Zatímco receptury na přípravu cukroví zůstávají stejné, zdobení se škola každý rok snaží obměňovat. Jednou je cukroví posypané oříšky, jindy kokosem nebo barevnými kuličkami. S náplněmi už to tak lehké není. „Zde jsme limitováni trvanlivostí. Máslové krémy proto připravovat nemůžeme," vysvětluje Starcová.

Objednávky na cukroví škola uzavřela už v říjnu. Pro veřejnost je ale stále k dostání v žákovské prodejně v Bendově ulici v Plzni. V nabídce je tukové a máslové cukroví. „Větší sháňka je po máslovém, třebaže je o něco dražší. Lidé dnes chtějí spíš kvalitu a naše cukroví je opravdu z másla," říká Starcová, která přiznává, že sama je pověstnou kovářovou kobylou. „Doma dělám jen dva druhy, které máme nejradši, a tím končím," uzavírá mistrová.

Autor: Hana Pražáková

12.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies