Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) chce městu vrátit tři budovy nacházející se v centru, čímž by měla ročně ušetřit zhruba pět milionů korun. Vedení krajské metropole zatím nemá jasno, jak se všemi prostory naloží.

Největší změny se dočká Fakulta ekonomická ZČU, jež se z Husovy ulici 11 během srpna přestěhuje na Bory. V univerzitním kampusu se totiž uvolnilo místo, když Fakulta aplikovaných věd přesídlila do výzkumného centra NTIS. „Provozní náklady v Husově ulici loni činily 2,5 milionu korun. Přesunem se ušetří téměř celá částka," sdělila mluvčí univerzity Kamila Kolářová. Studenti ekonomických oborů budou tedy na přednášky i semináře od září dojíždět na Univerzitní 22.

Protože ani tady není zázemí zcela vyhovující, pustí se ZČU do opravy, náklady se vyšplhají na 17,8 milionu korun. Téměř celou sumu uhradí ministerstvo školství. „Jedná se o investici do budoucna, neboť opuštěním prostor v Husově ulici výrazně ušetříme za rekonstrukci staré budovy, která by byla v případě jejího dalšího používání nezbytná a mnohem rozsáhlejší," řekla Kolářová a dodala, že
o termínu předání majetku městu se ještě jedná.

Místo univerzity bude právní akademie

To ovšem neplatí o budově v Tylově 18, kterou využívala Fakulta ekonomická i filozofická a rovněž Ústav jazykové přípravy. Univerzita ji už tento měsíc definitivně vrátí městu. „Nově zde bude sídlit plzeňská Bezpečnostně právní akademie," potvrdila referentka pro komunikaci magistrátu Eva Kriegerová.

Univerzita se rozhodla vzdát ještě dalšího zázemí nacházejícího se v sadech Pětatřicátníků 27.

ZČU ještě minulý měsíc disponovala 28 objekty, přičemž jejich provoz spolkl každoročně více než 100 milionů korun. Vysoká škola si od opuštění tří uvedených lokalit v centru slibuje především finanční úspory. Ušetřit by měla celkově asi pět milionů korun.

Změny v centru

V nárožním prostoru po bývalé univerzitní galerii v Jugmannově ulici vznikne knihkupectví.Zdroj: DENÍK/Zdeněk VaizVe zbylých prostorách ve středu Plzně univerzita nadále zůstává. Od září začne opět naplno fungovat zázemí v Jungmannově ulici. Posluchárny poslouží studentům Fakulty právnické, filozofické i pedagogické. „Dále zde bude sídlit také katedra politologie, Univerzita třetího věku, Bílý kruh bezpečí a některé studentské organizace. Nárožní prostor po bývalé univerzitní galerii bude využívat nájemce, který zde bude provozovat knihkupectví
 s možností výpůjček skript," uzavřela mluvčí univerzity Kolářová.

Poslední změna, na niž se univerzita chystá, se týká rekonstrukce prostor pro Fakultu zdravotnických studií v Tylově 59, což je bývalé ředitelství Škody.

V současnosti se teprve zpracovává projektová dokumentace, která by měla být hotová do konce roku. Opravovat by se mělo začít příští léto.