„Vlastně to bylo poslední důležité rozhodnutí, které jsem ve funkci ministra financí učinil," prohlásil Kalousek.

Kalousek v Plzni také řekl, že teď je pro koalici důležité získat většinovou podporu ve sněmovně a shodnout se na nástupci Nečase. „Respektujeme, že bude z ODS, ale nemůže to být kdokoliv z ODS," poznamenal Kalousek. Odmítl komentovat jakékoliv jméno.

Západočeská metropole stavbu nutně potřebuje, protože teď teče Plzeňanům voda z kohoutků na základě hygienické výjimky. Jenže ta v roce 2015 skončí. Pokud by dotace neklapla, musela by Plzeň stavět za vlastní peníze, respektive za další úvěr u banky. „To si neumím při současných investicích města představit," prohlásil šéf kontrolního výboru města Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Oč jde? V plzeňské vodě se sezonně objevuje víc pesticidů, než by mělo. A hygienici proto povolili už třetí výjimku. Aby byla voda vždy perfektní, má zajistit právě zásadní rekonstrukce úpravny za zhruba 1,2 miliardy korun. „Každé jiné řešení než nová úpravna by nebylo definitivní. Je třeba to vyřešit jednou pro vždy," prohlásil Petr Suchý z TOP 09, který se problému dlouhodobě věnuje.

Radnice si problém uvědomuje a stavbu úpravny má připravenou. Jenže Plzeň málem doplatila na chybu ministerských úředníků. Ministerstvo životního prostředí totiž nepředalo potřebné dokumenty ministerstvu financí a to celé řízení zpochybnilo.

„Ze strany města je všechno v naprostém pořádku. My jsme udělali všechno pro to, aby se stavba mohla realizovat," prohlásil primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Problém je v tom, že ministerstvo vnitra netušilo, že ve výběrovém řízení zvolilo město Plzeň cestu takzvaného užšího řízení a zadalo pro potenciální dodavatele stavby velmi přísná kritéria. „Například reference v prvním kole řízení byly nastaveny na 100 procent hodnoty celé zakázky," vysvětluje Suchý.

Právě to ministerstvo financí později napadalo. Dřív se k tomu nemohlo vyjádřit právě proto, že ho neinformovalo ministerstvo životního prostředí. Podle nového zákona o veřejných zakázkách by totiž teď už tak tvrdé podmínky město stanovit nemohlo a hodnota referencí by mohla být maximálně padesátiprocentní.

Primátor připouští, že jiné řešení než nová úpravna neexistuje. „Bez dotace bychom museli mimořádně složitě najít jiné finanční řešení," připustil Baxa. Topkaři míní, že vedení města poněkud zaspalo, protože problém mohlo řešit dříve. „Pan primátor to dva měsíce neřešil. Iniciovali jsme proto návštěvu pana Kalouska," dodal Ženíšek.

Martin Baxa pochybení odmítá.

Úpravna vody

Je nutné ji postavit do roku 2015, kdy Plzni končí hygienická výjimka. Ve vodě se totiž objevuje sezonně zvýšené množství pesticidů. Stavba má stát 1,2 miliardy korun, dotace je asi 700 milionů korun.