Sjeli se na ně návštěvníci z mnoha koutů západních Čech. „Přijel jsem až z Poběžovic, půjdu na prohlídku restaurace ve skále, do průvodu a piji zelenou třináctku, můžu říct, že chutná výborně," popisuje zážitky návštěvník Miroslav Mach.

Slavnostní zahájení začalo veselým průvodem gastronomů, soutěží barmanů v míchání drinků na bázi piva a v podvečer dorazila štafeta s kouleným sudem a zároveň byl naražen první sud v sezoně. „Zahájení jsme udělali o týden dříve, protože máme na příští týden připravenou dobročinnou akci, kterou bude charitativní rallye," řekl Deníku obchodní ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Pravidla tohoto charitativního rallye jsou přísná. „Vyráží 115 týmů z různých částí světa. Vydají se na dobrodružnou pouť z německého Oberstaufenu do hlavního města Jordánska Ammánu. Až do Istanbulu mají šestičlenné týmy svobodnou volbu trasy, dálnice však využít nesmějí. Povoleny nejsou ani navigační systémy," popisuje akci člen týmu Jiří Chum.

„Účastníci přespávají v autech, ve stanech nebo v ubytovacích zařízeních, jejichž cena nesmí přesáhnout částku 11 euro za osobu a noc. Do cíle, jordánského Ammánu, dorazí týmy v polovině května 2013. Vezeme tam různé věci, ale hlavně tam necháme tato tři auta. Jsme jediná posádka z Česka," dodal.

Velikou show představili účastníci soutěže v míchání drinků na bázi piva. Zájemci soutěžili jako tým nebo jako jednotlivci. „Hodnotí se nejen chuť drinku, ale soutěžící musí nápoj porotě nějakým vtipným způsobem představit. Například nějakou básničkou, písničkou nebo připravit za pomoci vtipného kostýmu," řekl moderátor a organizátor akce Miloslav Smrž.

Celkem se předvedlo devět startovních čísel. Z toho čtyři jednotlivci a pět soutěžních týmů, což znamená dva a více lidí. „Jedním ze soutěžících je také Roberto Trevisan, známý a velký propagátor kávy," dodal Smrž.

Soutěže se účastnili studenti hotelových škol i nadšenci v míchání nápojů. „Soutěžím v týmu s kamarádkou Markétou Kamenskou. Máme kurz míchání nápojů a v Chodové Plané soutěžíme poprvé. Vystupujeme jako Pat a Mat a celé to pojmeme vtipnou básničkou, tanečkem a transparenty s hesly z kreslené pohádky. Připravili jsme si drink s názvem Patlamatla," sdělila Deníku jedna ze soutěžících Anežka Jarkovská.

Všichni soutěžící roztančili návštěvníky, kteří po celou dobu účastníky barmanského klání podporovali tleskáním, pískáním a hlasitou odezvou.

Na večer bylo očekáváno naražení sudu s prvním letošním pivem. Tomu tradičně předchází štafetový běh s dubovým sudem. Štafeta vyrazila zhruba v osm hodin ráno z německého Störnsteinu, přes Plössberg, Bärnau, Halži, Tachov, Planou až do areálu pivovaru, kam doputovala něco kolem osmnácté hodiny v podvečer. Tam se pivo slavnostně narazilo. Ochutnávka prvního piva sezóny byla zcela zdarma.

V Tachově na náměstí čekalo na štafetu několik lidí a na místě zahrál Dechový orchestr mladých. Lidé, kteří byli štafetu podpořit a čekali na ni, měli možnost ochutnat točené pivo z pojízdné pípy.

Gabriela Jägerová