Spolupodílel se také na vzniku Nadace pro transplantaci kostní dřeně, sdělila v pondělí mluvčí fakultní nemocnice Renata Jenšíková.

„Tušili jsme to, stonal dlouho a vážně, přitom na sobě nedal nic znát a do poslední chvíle pracoval. Je to velká škoda, byl to skvělý člověk, takovou věc si nezasloužil," řekla lékařka Mája Švojgrová, která před lety stála s Kozou u zakládání národního registru a u prvních transplantací kostní dřeně.

ČNRDD eviduje lidi, kteří jsou v případě potřeby ochotni věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukemií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. Registr sídlí v Plzni a stará se o nábor, registraci a vyšetření dobrovolných dárců v ČR a zajišťuje i odběry dřeně pro transplantaci krvetvorných buněk, jež je mnohdy pro lidi s leukémií či další nemocí krve jedinou nadějí na vyléčení.

Registr sídlí v Plzni je největší databází svého druhu v ČR. Ke konci května registroval 38.147 dárců, od 455 z nich provedli lékaři odběry dřeně nebo krvetvorných buněk. Celkem registr zprostředkoval 910 odběrů. Na celém světě je v registrech 19,7 dárců dřeně. Registry vzájemně spolupracují při hledání dárce s vhodnými tkáňovými znaky.