Na Železnorudsku můžete zavítat do skiareálu Špičák. Tam mají lyžaři k dispozici celou sjezdovku číslo 3, spodní část sjezdovky číslo 2 a svahy pod hotelem Sirotek s pohyblivým kobercem pro děti.

„Leží na nich mezi 20 a 40 centimetrů sněhu, v provozu je půjčovna, servis i lyžařská škola. Největší inverze už povolila a nyní stejně jako ostatní areály čekáme na další změnu počasí, abychom mohli začít alespoň znovu zasněžovat," komentoval podmínky spolumajitel a provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Na Štědrý den ve 12 hodin si všichni přítomní lyžaři připijí a popřejí hodně zdaru tradičně na vrcholu Špičáku. O půl hodiny později bude provoz pouze v tento den ve středisku přerušen a lanovka s dalšími vleky se rozjede znovu ve středu 25. prosince v 8.30 hodin. „Během svátků až do období prvních dnů nového roku počítáme s posílením skibusů jezdících mezi parkovišti u hotelu Karl na Špičáckém sedle a Kaskády," doplnil Kasík.

Dále je otevřen také areál Nad Nádražím, Weissova louka, Samoty a Belveder. Díky možnosti zasněžování zahájí sezonu také v Kašperských Horách. „Jsme připraveni a v sobotu v 9 hodin otevíráme. Máme tady cca 30 centimetrů sněhu. Do Vánoc zde budou návštěvníci jezdit za mimosezonní ceny," informoval provozovatel tamního areálu Karel Pokorný.

Bílé stopy

Připraveny jsou už i Bílé stopy. V Železné Rudě leží 10 až 15 centimetrů přemrzlého sněhu. Běžecké stopy byly strojově utaženy v pátek 13. prosince a podle výšky sněhové pokrývky proříznuty i na klasiku. Zatím, kvůli sněhovým podmínkám, pouze ve směru od Železné Rudy na území NP Šumava (od Gerlovy Hutě směr Nová Hůrka, Polom, jezero Laka).

Na Modravě je cca 30 centimetrů sněhu. Na hřebenech o něco více. Sníh je přemrzlý. V pátek minulý týden byla upravena trasa Modrava - Modravský most - Černohorská nádrž - Ptačí nádrž - Na Ztraceném - Filipova Huť - Modrava, která je cca 13 kilometrů dlouhá. Na Filipově Huti byl upraven okruh cca 2 km. Cesta Modrava - Březník je propluhovaná Správou Národního parku Šumava z důvodu rekonstrukce občerstvení na hájence.

Na Prášilsku je od 15 do 40 centimetrů sněhu. Strojová úprava zatím nebyla provedena. Počítá se s ní dle sněhových podmínek během vánočních svátků. Přesto jsou nyní lyžařské trasy s opatrností sjízdné (v uzavřených lesních úsecích je sněhu méně).