Na jaře včelařům uškodily nejprve velké mrazy, poté sucho a přívalové deště. Zatímco v loňském hodně nadprůměrném roce ohlásili na Českém včelařském svazu (ČVS) produkci téměř 1200 tun medu, letos to bude až o 500 tun méně. Větší včelaři ale mají zásoby z minulých dvou silných let.

Podle Luboše Hataje z jihoplzeňských Měcholup se lesní medovice na listech a jehličí neměla šanci udržet. „Deště všechno spláchly, a proto je to letos s medovicovým medem špatné. Květový ale je, i když jeho sezona skončila, když odkvetly maliny a ostružiny," řekl včelař, který letošní rok označil za slabší.

Pavel Filip z Manětína s kolegou souhlasí. Tvrdí však, že bídnou situaci s lesním medem šlo předvídat. „Medovicový med se doopravdy povede tak jednou za čtyři roky. Pro včelaře je cennější i z toho důvodu, že ho můžeme skladovat a zásobit se jím," uvedl.

Gabriela Straková z firmy JSG med ze Staňkova na Domažlicku, jednoho z největších obchodníků s medem, odhaduje, že letos bude třeba do republiky dovézt více medu než v minulých letech, zejména lesního. „Jeho průměrná spotřeba v ČR se za 22 let zvýšila zhruba čtyřnásobně na dva kilogramy na osobu a rok. Další až kilogram může tvořit med přímo od chovatelů, jehož prodej hodně roste," uvedla.

Dobrá zpráva: Chovatelů přibývá

Dobrou zprávou pro včelaře naopak je, že už třetím rokem houstnou jejich řady. Jejich hlavní motivací je návrat k přírodě a ke zdravým potravinám. Z loňských 4381 včelařů v Plzeňském kraji se letos zvýšil jejich počet na zhruba 4500, přitom nejvíce posilují ti nejmenší s jednotkami včelstev. V celé ČR vzrostl za rok počet včelařů o 2000.

„Zatímco dříve se oboru věnovali hlavně důchodci, nyní se stává koníčkem mladší generace, která tím hledá zábavu spojenou s únikem k přírodě. Hodně se tomu začínají věnovat manažeři, ženy a chalupáři," řekl Jaroslav Hrabák, místopředseda ČVS, který sdružuje 98 procent chovatelů. Nováčkové podle něj med neprodávají, ale mají ho pro sebe a své známé.

Počtem včelařů patří ČR k průměru v Evropské unii, ale je výjimečná pokrytím území. Prakticky neexistuje vesnice bez včelstev.„Asi 90 % přínosu včel je opylovací činnost, jinak by výrazně poklesla plocha rostlin vyžadujících opylení," konstatoval Hrabák.

Podle učitele oboru a velkochovatele Ladislava Tomana mají na rozvoj včelařství velký vliv dotace Plzeňského kraje pro začínající chovatele, které fungují tři roky. „Jde o výjimečnou pomoc i ve srovnání s jinými regiony ČR," dodal s tím, že naše země produkuje jeden z nejlepších medů na světě. V cizině je velmi ceněný, neboť ČR zakázala léčení včel antibiotiky.