„Významnou měrou k tomu přispělo včasné odpouštění vody z Hracholusek," prohlásila Milena Praislerová z odboru životního prostředí magistrátu.

Nejvíce postiženými oblastmi byly části Koterova a Roudné. „V Luční ulici vznikla největší škoda na majetku města na sportovním areálu. Nejdražší je nutná výměna umělého trávníku, která bude stát asi osm milionů korun, škoda na poničených kabinách bude stát dva miliony korun. „Na travnatém hřišti je škoda vyčíslena asi na 600 tisíc korun," uvedl primátor s tím, že mimo centra byly zaplavené zejména louky nebo zemědělské pozemky.

Kromě včasného odpouštění Hracholusek mělo podle primátora pro Roudnou a také pro centrum města jedno z největších protipovodňových opatření - stavba za 100 milionů korun, kdy byl na Berounce na Jateční ulici upraven říční meandr a vzniklo zde nové koryto. To zachytává větší vodu a snadněji ji navádí pod mosty. Bez této stavby by jinak voda v Roudné stoupla až o desítky centimetrů výše.

Kromě škod na sportovišti v Luční ulici nasčítali další částky i správci zeleně na loukách, lesních cestách, drobných vodních tocích a v parcích. Statisícové částky dá město na čištění mostů a lávek od naplavenin. Předběžné škody na údolních loukách jsou vyčísleny na zhruba půl milionu korun, stejně velké jsou na lesních cestách. V Plzeňských parcích byly poškozeny cesty a vyvráceno několik stromů, škody se pohybují kolem 200 tisíc korun.

Voda v Rokycanech: zatím dva miliony

Škody napáchané velkou vodou jsou za Rokycany dosud vyčíslené na více než dva miliony. Za město i obyvatele. Konečná cifra to ale ještě být nemusí! „Do sedmi dnů po zrušení opatření kraje, které má skončit ve středu, je možné ještě újmu nahlásit," informoval tajemník městského úřadu Slavomír Špicl.

„Škody na majetku města přesahují milion. Nejvíce je jich na vodohospodářském zařízení, hlavně na čističce odpadních vod, včetně kanalizace. Jedná se asi o šest set tisíc, na samotné čističce se blíží půl milionu," informoval starosta Vladimír Šmolík.