To je případ třeba kaznějovského Domu dětí a mládeže Radovánek, kde pro letošní rok připravili celkem pět příměstských táborů. Čtyři z nich už jsou teď zcela obsazené. „Volná místa už máme jen na cyklotáboře, v jehož rámci budou děti podnikat jednodenní výlety do okolí," přibližuje ředitelka Radovánku Eva Tischlerová, podle níž se zhruba polovina dětí po roce na tábor opět vrací.

Na rozdíl od plzeňských příměstských táborů, kde děti odpoledne opět odcházejí domů, mohou ty v Kaznějově na táboře i nocovat. Této možnosti využívá většina zúčastněných. „Vycházíme tak vstříc rodičům, kteří odcházejí třeba už před šestou hodinou do práce a děti by do Domu neměl kdo odvést," vysvětluje ředitelka s tím, že tábora se účastní nejen děti z Kaznějova, ale i Plas nebo Dolní Bělé.

Každým dnem přibývá také přihlášek, které v Plzni doputují na úřad druhého městského obvodu. „Loni se během prázdnin vystřídalo 160 dětí. Už teď jich máme přihlášeno přes padesát," přibližuje tajemník úřadu Zdeněk Červený, který má na Slovanech organizaci příměstského tábora na starosti. Největší zájem je podle jeho slov zatím o týden od 15. července.

Výhodou slovanského tábora je, že neběží v turnusech, a tak mohou rodiče přihlásit své potomky jen na jednotlivé dny, aniž by to nějak narušilo kontinuální program. Pro děti je přichystán den s hasiči či policií, loni obvod navázal spolupráci s Animánií, s jejímiž lektory děti vyrábějí animovaný film. V plánu je také návštěva Božkovského ostrova či plovárny v Hradišti.

Hned čtyři turnusy příměstského letního tábora, který dětem přiblíží fungování lidského těla, pořádá Techmania. Většina míst však byla obsazena hned po vypsání termínů. „Ohledně volných míst mohou zájemci ještě zkusit kontaktovat zaměstnance science centra. Je možné, že se někdo odhlásí, nebo před konáním tábora onemocní," říká mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

V ceně příměstských táborů, které začínají na částce okolo 1200 korun, je zahrnuto i celodenní stravování dětí. Volná místa stále nabízí například Středisko volného času (SVČ) dětí a mládeže Plzeň.