V kraji dosud tato možnost platila například ze Staňkova do Horšovského Týna, od pátku bude sleva platit až do Poběžovic. Lidé naopak přijdou o 25procentní slevu mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou, zde sleva končí k poslednímu únoru. „Snažíme se tímto způsobem přilákat cestující na nejméně vytížené tratě, abychom na nich pokud možno uchovali provoz," říká ředitel Odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman.

Slevu dráhy zavedly v září 2011 na 18 lokálkách v republice, v kraji se to týkalo tří úseků. „Zaznamenali jsme větší zájem o cestování vlakem, proto jsme přistoupili k rozšíření počtu tratí," potvrzuje regionální mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Levněji tak mohou v kraji jezdit lidé například z Boru do Svojšína, akce jízdenku zlevní z 28 na 21 korun, čímž se cena dostává na úroveň autobusu.

„Z odlivu zákazníků strach nemáme, úbytek lidí se nijak neprojevil ani na těch trasách, kde akce Českých drah probíhala doteď. Vlastně jsme o ní ani nevěděli," prohlásil ředitel ČSAD Plzeň Miroslav Hucl. Dodal, že autobusy mají výhodu v tom, že i v menších obcích staví často i na vícero místech, na rozdíl od železnice.

Hucl dodal, že ČSAD autobusy Plzeň s cenami nehýbalo už minimálně dva roky a nehodlá je snižovat či zvyšovat ani teď. ČD zatím trvání akce nijak neupřesnily, dá se však předpokládat, že půjde o dlouhodobé zlevnění.

Slevy na jízdném budou zajímat i Krajský úřad, právě hejtmanství je totiž tím, kdo musí ztráty Českým drahám platit. Ročně tak kraj železnici posílá stovky milionů korun. Je tedy logické, že pokud ČD sníží cenu, musí kraj doplatit víc. „O tom, kdo rozdíl zaplatí, budeme s Českými drahami jednat," připustil šéf krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava.

České dráhy už v září 2011 zlevnily cestu mezi Benešovem a Trhovým Štěpánovem ve Středočeském kraji rovnou na polovinu. „K propadu tržeb nedošlo, naopak. Celkové tržby na této trati jsou téměř o 15 procent vyšší než před zlevněním," připomněla Ester Jánošiová z ČD. Zda se však snížení ceny vyplatilo i na krajských tratích, dráhy neupřesnily.

Akční cena jízdného nyní platí také pro cestu z Plzně do Prahy a zpět. Jednosměrná jízdenka nyní vyjde na 100 korun, oproti dřívějším cca 140 korunám. I zde se dráhy snaží vyrovnat autobusům, právě ČSAD však už loni tuto trasu výrazně zlevnily. Dnes cesta autobusem na Zličín vyjde na 69 korun.

Kde lze v kraji jezdit se slevou

Úseky zlevněné od března 2013:
• Kralovice u Rakovníka - Rakovník
• Svojšín - Bor
• Staňkov - Poběžovice
• Tachov - Domažlice
• Domažlice - Klatovy (neplatí pro samostatné jízdy Janovice nad Úhlavou - Klatovy)
• Nepomuk - Blatná

Kde sleva 25 procent platila od září 2011 do února 2013:
• Domažlice - Klatovy
• Janovice nad Úhlavou - Klatovy
• Staňkov - Horšovský Týn