VYBERTE SI REGION

Výroba piva je alchymie, říká koutský sládek

Kout na Šumavě - Koutský pivovar na Domažlicku si může po domluvě prohlédnout každý, a to jak jeho současnou, tak i historickou část. Je zde však jedno místo, kam je vstup přísně zakázán a tím je spilka čili místnost, kde kvasí pivo.

19.5.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Návštěva koutského pivovaru.

Návštěva koutského pivovaru.Foto: Deník/ Helena Bauerová

„Sem nikdo nesmí, aby se do místnosti, kde pivo kvasí v otevřených kvasných kádích, nezanesly bakterie nebo plísně. Pivo musí kvasit ve sterilním prostředí. Díky tomu je jeho trvanlivost dlouhá a nekazí se,“ řekl sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa s tím, že ve spilce koutského pivovaru kvasí pivo v kvasných kádích o obsahu 40 a 80 hektolitrů a třech kvasných tancích.

„Při kvašení vzniká teplo, oxid uhličitý a alkohol. Právě teplota hraje velkou roli. Pivo začíná kvasit při sedmi až osmi stupních Celsia. Když se kvasnice uchytí, teplota se ubírá. Pivo musí kvasit zvolna, co den, to jeden stupeň. Takže desítka kvasí deset dní, dvanáctka dvanáct atak dále. Aby se do spilky nemuselo zbytečně chodit, je teplota regulována automaticky. Každá nádoba má svoje teplovodní čidlo a to snímá teplotu v kádi,“ popsal proces kvašení piva Hlavsa.

V historické části koutského pivovaru je ještě dochovaná spilka, která se používala do sedmdesátých let minulého století. O sterilním prostředí nemohlo být ani řeči.

„Čerstvé pivo se z varny přivádělo trubkou zavěšenou na hácích, odkud teklo do dvou železných van o velikosti šedesát metrů čtverečních, kam se vešlo tři sta hektolitrů piva. Vany se natíraly šlakem, čili pivním lakem, což byla  lihová barva, aby pivo nepřišlo do styku se železem. Při kvašení se pivo infikovalo, protože do něj napadalo všechno, co bylo ve vzduchu. Proto se brzy kazilo. Teplota se při kvašení regulovala pouze dřevěnými žaluziemi, které se v zimě zavřely, aby pivo nezmrzlo, a v létě zůstávaly otevřené. Já sám si tohle ještě dobře pamatuji,“ pokračuje sládek.

Kvalita piva závisí také na vodě. Koutský pivovar má vlastní vodu, která je vynikající na vaření piva. Kde vyvěrá, je však přísně tajné. „Voda k výrobě piva musí být měkká. Čím méně je v ní minerálů, tím je vhodnější. Když se vaří slad, dokáže z něho měkká voda přijmout téměř vše. Vařit pivo je zkrátka alchymie,“ dodává Hlavsa.

V Koutském pivovaru uvaří ročně deset tisíc hektolitrů piva, a to hlavně deseti a dvanáctistupňového. A jaké upřednostňuje sládek? „Já mám nejraději desítku, osvěží a hlava po ní zůstane dlouho čistá,“ směje se Hlavsa.

Autor: Helena Bauerová

19.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Policie intenzivně pátrá po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
12 21

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Pavel Ploc a Adam Malysz
1 14

Harrachov i Ploc říkají ano olympiádě

Motoristům se má ulevit při registru aut na úřadech. Emise budou v systému

Je to dobrá zpráva pro všechny majitele aut. Motoristé už by totiž v budoucnu nemuseli chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady podle svého bydliště. Registrovat vozidlo by mohli na všech úřadech obcí s rozšířenou působností. „Novelu zákona schválili poslanci a poslali ji do Senátu. Ještě ji bude muset podepsat prezident. Zhruba za čtvrt roku by mohla začít platit," říká Michal Cuc, předseda Profesní komory STK a vedoucí STK Ivesur v Dubí a v Litoměřicích.

DVA POHLEDY: Máme se bát, že skončíme v rakvích z papíru?

Komunistům se sice na chvíli podařilo odsunout schvalování novely zákona o pohřebnictví, ale v pátek v parlamentu dostala další šanci a prošla prvním čtením. Nyní ji posoudí sněmovní výbory. Pokud projde celým schvalovacím procesem, měla by nakonec zakazovat používání těch nejlevnějších papírových rakví. Také zavede nový trestný čin hanobení lidských pozůstatků a podnikatelé v pohřebnictví budou muset složit praktické zkoušky. 

V zasypaném hotelu v Itálii jsou vzduchové kapsy, v nichž mohou být živí

V hotelu zavaleném lavinou ve střední Itálii jsou vzduchové kapsy. Záchranáři dnes sdělili, že pod troskami mohou být stále živí lidé. Lavina se na hotel zřítila ve středu, záchranářské týmy dosud vyprostily 11 živých lidí a pět mrtvých. Stále se pohřešuje 23 osob. Podle italských médií se z hotelu 24 hodin neozvaly žádné hlasy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies