VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výroba piva je alchymie, říká koutský sládek

Kout na Šumavě - Koutský pivovar na Domažlicku si může po domluvě prohlédnout každý, a to jak jeho současnou, tak i historickou část. Je zde však jedno místo, kam je vstup přísně zakázán a tím je spilka čili místnost, kde kvasí pivo.

19.5.2013
SDÍLEJ:

Návštěva koutského pivovaru.Foto: Deník/ Helena Bauerová

„Sem nikdo nesmí, aby se do místnosti, kde pivo kvasí v otevřených kvasných kádích, nezanesly bakterie nebo plísně. Pivo musí kvasit ve sterilním prostředí. Díky tomu je jeho trvanlivost dlouhá a nekazí se,“ řekl sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa s tím, že ve spilce koutského pivovaru kvasí pivo v kvasných kádích o obsahu 40 a 80 hektolitrů a třech kvasných tancích.

„Při kvašení vzniká teplo, oxid uhličitý a alkohol. Právě teplota hraje velkou roli. Pivo začíná kvasit při sedmi až osmi stupních Celsia. Když se kvasnice uchytí, teplota se ubírá. Pivo musí kvasit zvolna, co den, to jeden stupeň. Takže desítka kvasí deset dní, dvanáctka dvanáct atak dále. Aby se do spilky nemuselo zbytečně chodit, je teplota regulována automaticky. Každá nádoba má svoje teplovodní čidlo a to snímá teplotu v kádi,“ popsal proces kvašení piva Hlavsa.

V historické části koutského pivovaru je ještě dochovaná spilka, která se používala do sedmdesátých let minulého století. O sterilním prostředí nemohlo být ani řeči.

„Čerstvé pivo se z varny přivádělo trubkou zavěšenou na hácích, odkud teklo do dvou železných van o velikosti šedesát metrů čtverečních, kam se vešlo tři sta hektolitrů piva. Vany se natíraly šlakem, čili pivním lakem, což byla  lihová barva, aby pivo nepřišlo do styku se železem. Při kvašení se pivo infikovalo, protože do něj napadalo všechno, co bylo ve vzduchu. Proto se brzy kazilo. Teplota se při kvašení regulovala pouze dřevěnými žaluziemi, které se v zimě zavřely, aby pivo nezmrzlo, a v létě zůstávaly otevřené. Já sám si tohle ještě dobře pamatuji,“ pokračuje sládek.

Kvalita piva závisí také na vodě. Koutský pivovar má vlastní vodu, která je vynikající na vaření piva. Kde vyvěrá, je však přísně tajné. „Voda k výrobě piva musí být měkká. Čím méně je v ní minerálů, tím je vhodnější. Když se vaří slad, dokáže z něho měkká voda přijmout téměř vše. Vařit pivo je zkrátka alchymie,“ dodává Hlavsa.

V Koutském pivovaru uvaří ročně deset tisíc hektolitrů piva, a to hlavně deseti a dvanáctistupňového. A jaké upřednostňuje sládek? „Já mám nejraději desítku, osvěží a hlava po ní zůstane dlouho čistá,“ směje se Hlavsa.

Autor: Helena Bauerová

19.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
9

Učitelé nechtějí kariéru s papíry

Věčný oheň. Ilustrační foto.
8

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

Zneužití osobních dat? Pokuta půl miliardy

Lidé budou moci snáze požadovat vymazání informací, které by je poškodily. Za rok jim to umožní nové nařízení EU.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Slovenský symbol okupace 1968 vyjde na známce

Muž, který si před hlavní sovětského okupačního tanku v centru Bratislavy odhaluje hruď a kterého zachytil fotograf Ladislav Bielik, se objeví na známce i na pamětní minci. Příští rok se známka, kterou vydá Slovenská pošta, objeví pro zájemce přesně 21. srpna 2018 při 50. výročí srpnové invaze do Československa.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies