Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výroba piva je alchymie, říká koutský sládek

Kout na Šumavě - Koutský pivovar na Domažlicku si může po domluvě prohlédnout každý, a to jak jeho současnou, tak i historickou část. Je zde však jedno místo, kam je vstup přísně zakázán a tím je spilka čili místnost, kde kvasí pivo.

19.5.2013
SDÍLEJ:

Návštěva koutského pivovaru.Foto: Deník/ Helena Bauerová

„Sem nikdo nesmí, aby se do místnosti, kde pivo kvasí v otevřených kvasných kádích, nezanesly bakterie nebo plísně. Pivo musí kvasit ve sterilním prostředí. Díky tomu je jeho trvanlivost dlouhá a nekazí se,“ řekl sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa s tím, že ve spilce koutského pivovaru kvasí pivo v kvasných kádích o obsahu 40 a 80 hektolitrů a třech kvasných tancích.

„Při kvašení vzniká teplo, oxid uhličitý a alkohol. Právě teplota hraje velkou roli. Pivo začíná kvasit při sedmi až osmi stupních Celsia. Když se kvasnice uchytí, teplota se ubírá. Pivo musí kvasit zvolna, co den, to jeden stupeň. Takže desítka kvasí deset dní, dvanáctka dvanáct atak dále. Aby se do spilky nemuselo zbytečně chodit, je teplota regulována automaticky. Každá nádoba má svoje teplovodní čidlo a to snímá teplotu v kádi,“ popsal proces kvašení piva Hlavsa.

V historické části koutského pivovaru je ještě dochovaná spilka, která se používala do sedmdesátých let minulého století. O sterilním prostředí nemohlo být ani řeči.

„Čerstvé pivo se z varny přivádělo trubkou zavěšenou na hácích, odkud teklo do dvou železných van o velikosti šedesát metrů čtverečních, kam se vešlo tři sta hektolitrů piva. Vany se natíraly šlakem, čili pivním lakem, což byla  lihová barva, aby pivo nepřišlo do styku se železem. Při kvašení se pivo infikovalo, protože do něj napadalo všechno, co bylo ve vzduchu. Proto se brzy kazilo. Teplota se při kvašení regulovala pouze dřevěnými žaluziemi, které se v zimě zavřely, aby pivo nezmrzlo, a v létě zůstávaly otevřené. Já sám si tohle ještě dobře pamatuji,“ pokračuje sládek.

Kvalita piva závisí také na vodě. Koutský pivovar má vlastní vodu, která je vynikající na vaření piva. Kde vyvěrá, je však přísně tajné. „Voda k výrobě piva musí být měkká. Čím méně je v ní minerálů, tím je vhodnější. Když se vaří slad, dokáže z něho měkká voda přijmout téměř vše. Vařit pivo je zkrátka alchymie,“ dodává Hlavsa.

V Koutském pivovaru uvaří ročně deset tisíc hektolitrů piva, a to hlavně deseti a dvanáctistupňového. A jaké upřednostňuje sládek? „Já mám nejraději desítku, osvěží a hlava po ní zůstane dlouho čistá,“ směje se Hlavsa.

Autor: Helena Bauerová

19.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Nedokázal jsem si pomoci, tvrdil facebookový pedofil. Schůzce zabránili rodiče

Transparent z demonstrace proti Andreji Babišovi
1 14

Babiš chce vidět žádost o vydání k trestnímu stíhání

Turistika na Ibize drtí starousedlíky. Nájem za tisíc euro neseženete

Gabriel Alberto Andrade žije už rok v dodávce. Na ostrově Ibiza, který je už téměř dvě desetiletí jeho domovem, nemůže najít bydlení odpovídající jeho příjmům. Činže na tomto turisticky obléhaném ostrově rostou kvůli zájmu turistů do strmých výšin a nikdo neví, kdy a kde se zastaví.

Odporný útok na nevinné, odsuzují čeští politici útok v Barceloně

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil dnešní najetí auta do lidí v Barceloně za další "odporný teroristický útok na nevinné". Sdělil to na twitteru. Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 13 mrtvých a osm desítek zraněných.

Piráti, sundejte mě z vězeňského autobusu, požaduje Nečasová. Hrozí právníky

Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) požadují po Pirátské straně, aby odstranila podobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase z "vězeňského autobusu", s kterým tento týden vyrazila do volební kampaně. Piráti na autobusu poukazují kresbami na kauzy politických protivníků. V předžalobní výzvě, žádají zástupci Nečasové také omluvu, v opačném případě hrozí právními kroky. 

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, policie je na ní krátká

Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit. Okradla už několik restaurací, policii zatím uniká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení