S překvapeným výrazem ve tváři vycházel v pátek z jednací síně na plzeňském okresním soudu někdejší hokejista Plzně a nižších zámořských celků Matěj Trojovský (32) z Plzně.

Muž se před soudem ocitl kvůli bitce v Saloonu na Roudné loni v listopadu, kam se s kamarády připletl na soukromý firemní večírek. Sportovce a podnikatele, který je v současné době v podmínce (více čtěte zde) kvůli napadení strážníka v Plzni na Doubravce, totiž soud poslal na šestnáct měsíců za mříže. Muže uznal vinným z ublížení na zdraví a výtržnictví. Trojovský se proti rozsudku ihned odvolal, poslední slovo v kauze tak bude mít Krajský soud v Plzni.

Incident se odehrál loňského 29. listopadu na večírku jedné plzeňské firmy v sálu Sallonu na Roudnév Plzni. Na akci, kde byla zábava v plném proudu, se tehdy kolem jedné hodiny ráno dostal Trojovský a jeho dva kamarádi, kteří do té doby seděli ve vedlejší pivnici a sledovali boxerský zápas. I když jim bylo řečeno, že se jedná o uzavřenou akci, chtěli setrvat. Poté došlo k bitce.

Roli sehrála podmínka

Trojovský podle soudu bezdůvodně napadl jednoho z účastníků akce Tomáše Š. (43). Svědkyně, která vypovídala před soudem, řekla, že s kolegou tancovala na parketu a on se najednou skácel k zemi. „Asi tři metry ode mě jsem viděla obžalovaného," řekla. Další ze svědků pak vypověděl, že Trojovský vešel do sálu, udeřil jeho kolegu a poté zase odešel.

„Soud má za prokázané, že útočníkem byl právě obžalovaný," uvedla soudkyně Miriam Kantorová. Trojovský, který vinu od začátku popíral, byl obžalovaný ještě z napadení dalších tří mužů, této části obžaloby jej však soud zprostil.

K nepodmíněnému trestu soudkyně přistoupila kvůli tomu, že je Trojovský v podmínce, navíc za obdobnou trestnou činnost. „Polehčujicí okolnosti jsem neshledala," podotkla.