Nyní platí děti z Domažlic 110 korun za den strávený v jeslích. „V novém zařízení zřejmě bude zaveden měsíční stálý poplatek - jakési školné či jeselné. Uvažujeme o částce 500 korun," zmínil dále Štípek.

Podraží i denní poplatek - možná o 25 korun. Pokud tyto částky rada města schválí, měli by rodiče z Domažlic za péči o své dítě ve Sluníčku platit okolo tří tisíc korun měsíčně (v případě, že by dítě docházelo do Sluníčka dvacetkrát v měsíci).

„Částka okolo tří tisíc korun by byla ještě schůdná v případě, že si maminky mají možnost přivydělat k mateřské," říká Jana Špačková, jejíž dcerka navštěvuje poslední jesle na domažlickém okrese. „Pro děti z jiných obcí bude měsíční poplatek vyšší, zřejmě tisíc korun," dodal Štípek.

Rodiče dojíždějících dětí by tak mohli o příspěvek zažádat u svých obecních úřadů.

Novou organizaci od ledna už nepovede stávající ředitelka Jeselského zařízení Ivana Sauerová. „Je to moje svobodné rozhodnutí," konstatovala. Vedením Sluníčka byla pověřena Šárka Strnadová, která nyní v jeslích pracuje jako dětská sestra.

„Zhruba v dubnu či květnu by mělo proběhnout klasické výběrové řízení na vedoucí pozici," dodává místostarosta.

Svačiny a oběd budou dovážet

V novém zařízení se už nebude vařit. Jídlo (dvě svačiny a oběd) bude dováženo z kuchyně školní jídelny v Komenského ulici. Dovoz zajistí vůz základní školy v ulici Msgre B. Staška, který denně obědy dováží pro své žáky a zásobuje i mateřskou školu v Benešově ulici.

Na čtvrtek 12. prosince na 16. hodinu je naplánovaná schůzka na domažlické radnici, kde  vedení města chce s rodiči probrat nadcházející změny v péči o děti do  3 let.