seznam ingrediencí:

3 žloutky, 120 g cukru, 150 g másla, 500 g polohrubé mouky, 3 dl mléka, 40 g droždí, hrstka rozinek a mandlí, sůl, strouhaná citronová kůra, 1 lžička jemně utlučeného anýzu, 1 vejce na potření

Postup:

Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodiny kynout, až zvětší dvakrát svůj objem. Pak ho vyklopíme na pomoučněný vál, znovu rukama propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté a v rumu namočené rozinky, opět propracujeme a z těsta vytvarujeme jeden velký nebo dva malé bochánky. Na pomaštěném plechu necháme 20 minut kynout. Na mazancích nařízneme malý křížek, potřeme je rozšlahaným vejcem a dáme asi na 50 minut péct do středně horké trouby.