Ingredience: 6 vajec uvařených natvrdo, 2 sáčky želatiny, 900 ml čistého zeleninového vývaru, 25 ml suchého sherry, bílý vinný ocet, 1 svazek bylinek (kerblík, koriandr nebo listová petrželka),100 gsterilované kapie, 4 plátky šunky, sůl

 

Postup: vejce oloupeme a nakrájíme na plátky, bylinky omyjeme a otrháme ze stonku. Do studeného vývaru nasypeme želatinu a necháme 10 minut bobtnat, želatinu zahříváme ve vodní lázni, dokud se úplně nerozpustí, pak dochutíme octem, sherry a solí a hotový aspik necháme zchladnout. Do čisté formy nalijeme první vrstvu aspiku, vysokou asi ½ cm a necháme ztuhnout, Na ztuhlou vrstvu položíme plátky vajec, listy bylinek a kapii nakrájenou na kostičky, plátky šunky stočíme do roliček a položíme po stranách formy. Zalijeme je další vrstvou aspiku a necháme zatuhnout, celý postup opakujeme, dokud není forma plná. Poslední vrstva je pouze žaletinová. Hotový aspik necháme v chladničce dostatečně zatuhnout, před vyklopením formu ponoříme na chvíli do teplé vody a aspik vyklopíme.