Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyhlásil anketu poté, co se na termínu několikrát neshodla rada města.

„Nebylo to tak, že by se radní na toto téma jen tak kočkovali, každý měl racionální důvody. Ti, kteří prosazovali osmnáctou hodinu, chtěli, aby byl ohňostroj co nejvíce sledován, aby se to umožnilo rodinám s dětmi. Ti, co chtěli půlnoc, vycházeli z logického předpokladu, že rok se mění o půlnoci," objasnil Novotný.

V minulosti se ohňostroj konal vždy na Nový rok v 18:00. Letos se termín změnil, světlice a rakety začaly létat hned po půlnoci z 31. prosince na 1. ledna. Podle některých radních ale tento ohňostroj zcela splynul s ostatními menšími ohňostroji. Navíc si stěžovali provozovatelé restaurací, že jim hosté během světelné show utíkali bez placení. Půlnoční ohňostroj naopak vyhovoval zástupcům cestovních kanceláří, byl podle nich lépe zacílen na cestovní a turistický ruch.

Praha už také vypsala veřejnou zakázku na realizaci ohňostroje za 990.000 korun bez DPH. Zájemce by měl městu nabídnout pyrotechnické a ohňostrůjné efekty včetně jejich odpálení.

Ohňostroj bude odpalován z pontonu na Vltavě mezi Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem. Pražané a návštěvníci Prahy ho budou moci sledovat z nábřeží a mostů, ale také ze strání Petřína nebo od Pražského hradu.

Oficiální ohňostroj, který přitahuje desítky tisíc lidí, se koná pravidelně, výjimkou byl začátek loňského roku, kdy ho město zrušilo kvůli úsporným opatřením.