Odhalit zloděje kovu nejprve v noci pomohl náhodný kolemjdoucí. Dvě hodiny před půlnocí přivolal policisty do Libušské ulice, kde si všiml pachatele překonávajícího plot a vnikajícího do sokolovny. Policisté pak pachatele vyrušili „v nejlepším": ve chvíli, kdy u oken vytrhl pozinkované parapety a chtěl si je odnést. K tomu už ale nedostal příležitost. Spadla klec – a dopadený zloděj byl převezen na policejní služebnu na Lhotce.

Krátce po druhé hodině byl propuštěn – s tím, že mu zanedlouho přijde předvolání k soudu. Ani to ale přistiženého zloděje nepohnulo k tomu, aby se nad sebou zamyslel. Rovnou začal slídit, kde se by se dalo něco ukrást.

Nezůstalo přitom jen u zlodějských plánů. Krátce před osmou hodinou ranní ho městští strážníci přistihli s nakradenou mědí. Hlídka se ho rozhodla zkontrolovat ve stanici metra Vltavská, protože se jí zdály podezřelé dva igelitové pytle, které měl mladík u sebe. A odhad je nezklamal. Uvnitř se nacházely rozřezané okapové svozy z mědi, za kterou se ve sběrnách velmi dobře platí. Po převozu na policejní služebnu vyšlo najevo, že jde o mladíka, který ani ne před šesti hodinami opustil policejní služebnu na Lhotce – a mezitím zřejmě ještě stihl na Praze 4 spáchat krádež okapových svodů a parapetů.

Amnestovaný vězeň tak může počítat s tím, že se za mříže co nevidět vrátí. Za krádeže by mohl pobýt v cele až dva roky. Nebo snad očekává, že po zvolení nového prezidenta republiky přijde ještě další amnestie?