VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

10.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Od všeho trochu

„Pojďte ochutnat naše rizoto. Nebo si dáte raději domácí hamburger? A co kdybychom Vám připravili degustační menu, abyste mohla ochutnat od všeho trochu?," láká mě na skvěle vypadající pokrmy jeden ze zaměstnanců restaurace Mozaika.

Ani u dalších stánků se člověku nerozhoduje lehce. Kuchaři si dokáží s porcemi krásně vyhrát a vy občas máte pocit, že před vámi stojí umělecké dílo. A jak to všechno nádherně voní!

Laboratoř zázraků

Největší pozornost však celkem oprávněně vzbudil stánek s molekulární gastronomií. Provizorní kuchyně se v tomto případě stala laboratoří a její osazenstvo vědci, kteří pomocí metod, jako je emulgování nebo mražení tekutým dusíkem, dávají jídlo netradiční skupenství a chutě. Výsledkem je pak například svítící okurkový salát v kostce nebo balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Hraní s konzistencí bylo k vidění i v zámecké konírně, kde probíhal doprovodný program. Výstava slaných i sladkých, precizně naservírovaných jídel, představovala přípravu Asociace kuchařů a cukrářů ČR na kuchařskou olympiádu v Erfurtu. „Samozřejmě, že se budeme snažit co nejlépe umístit, ale konkurence je obrovská. Příprava takových jídel není vůbec snadná a trvá i řadu hodin," svěřil se Tomáš Konopka, manažer národního týmu.

Rybí show

Vůbec největší atrakcí ale bylo porcování téměř stokilového halibuta v sobotu v poledne. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem. Naporcované filety se následně připravoval na grilu a podával společně s kořenovou zeleninou na másle nebo na asijský způsob. Málokdo si nechal tuto šanci ujít, takže se u stánku tvořila fronta. Šťavnaté rybí maso ale za to čekání rozhodně stálo. Kromě stánků, kde se vařili čerstvá jídla, bylo návštěvníkům k dispozici i tekuté občerstvení v podobě vín, chotěbořského piva nebo kávy z pražírny Doubleshot.

Jedna část parku byla proměněna v tržiště, odkud bylo možné odnést si italské speciality nebo produkty od českých farmářů. A pozadu nezůstaly ani cukrářské výrobky. Pokud někomu nezbylo místo, mohl si nechat zabalit některých z dortů a zákusků z cukrárny Saint Tropez.

Autor: Soňa Kacerovská

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.
3 8

Odměna pro šéfa VZP? Až šestinásobek platu. Radní chtějí změnit systém

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Pohledem Vojtěcha Žižky: Na rozhodčí nesahat

„My nesmíme ani naznačovat," říká Smrtka v jedné z cimrmanovských her a výhrůžně u toho brousí kosu. Chmurný žnec by mohl z fleku pracovat ve vedení hokejové extraligy. Ani v ní se totiž nesmí naznačovat. Jinak přilétne pokuta.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies