Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

10.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Od všeho trochu

„Pojďte ochutnat naše rizoto. Nebo si dáte raději domácí hamburger? A co kdybychom Vám připravili degustační menu, abyste mohla ochutnat od všeho trochu?," láká mě na skvěle vypadající pokrmy jeden ze zaměstnanců restaurace Mozaika.

Ani u dalších stánků se člověku nerozhoduje lehce. Kuchaři si dokáží s porcemi krásně vyhrát a vy občas máte pocit, že před vámi stojí umělecké dílo. A jak to všechno nádherně voní!

Laboratoř zázraků

Největší pozornost však celkem oprávněně vzbudil stánek s molekulární gastronomií. Provizorní kuchyně se v tomto případě stala laboratoří a její osazenstvo vědci, kteří pomocí metod, jako je emulgování nebo mražení tekutým dusíkem, dávají jídlo netradiční skupenství a chutě. Výsledkem je pak například svítící okurkový salát v kostce nebo balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Hraní s konzistencí bylo k vidění i v zámecké konírně, kde probíhal doprovodný program. Výstava slaných i sladkých, precizně naservírovaných jídel, představovala přípravu Asociace kuchařů a cukrářů ČR na kuchařskou olympiádu v Erfurtu. „Samozřejmě, že se budeme snažit co nejlépe umístit, ale konkurence je obrovská. Příprava takových jídel není vůbec snadná a trvá i řadu hodin," svěřil se Tomáš Konopka, manažer národního týmu.

Rybí show

Vůbec největší atrakcí ale bylo porcování téměř stokilového halibuta v sobotu v poledne. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem. Naporcované filety se následně připravoval na grilu a podával společně s kořenovou zeleninou na másle nebo na asijský způsob. Málokdo si nechal tuto šanci ujít, takže se u stánku tvořila fronta. Šťavnaté rybí maso ale za to čekání rozhodně stálo. Kromě stánků, kde se vařili čerstvá jídla, bylo návštěvníkům k dispozici i tekuté občerstvení v podobě vín, chotěbořského piva nebo kávy z pražírny Doubleshot.

Jedna část parku byla proměněna v tržiště, odkud bylo možné odnést si italské speciality nebo produkty od českých farmářů. A pozadu nezůstaly ani cukrářské výrobky. Pokud někomu nezbylo místo, mohl si nechat zabalit některých z dortů a zákusků z cukrárny Saint Tropez.

Autor: Soňa Kacerovská

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Elon Musk

Elon Musk zveřejnil fotografie skafandru SpaceX. Klade důraz na design

Paragliding. Ilustrační snímek.
AKTUALIZOVÁNO
15

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Test Deníku o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

/TEST/ Deník testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

Motory v raketách KLDR jsou asi ruská dezinformace, řekl ukrajinský velvyslanec

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis dnes spolu s krajany žijícími v naší zemi oslavil Den státní vlajky Ukrajiny. Při té příležitosti připomněl, že Češi vůbec nemají představu, jakých zločinů se Rusko ve válce proti Ukrajině na východě země dopouští. Vyjádřil se i k některým dalším událostem týkajícím se jeho vlasti.

Do Německa se vrátila část zlatého pokladu, ukrytá před Rusy v zahraničí

Německá ústřední banka ve středu oznámila, že se jí podařilo tři roky před plánovaným temínem dokončit iniciativu, na jejímž základě se vrací do Německa polovina německých zlatých rezerv, ukrytých během studené války v zahraničí.

Češi na cestách? Vítězí u nich hlavně exotika, i díky levným letenkám

/INFOGRAFIKA/ Letecká doprava se těší stále větší popularitě. I Češi už objevili kouzlo levných letenek, díky kterým se dostanou do vzdálenějších destinací za ceny, které by ještě před pár lety byly utopií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení