VYBERTE SI REGION

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

10.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Od všeho trochu

„Pojďte ochutnat naše rizoto. Nebo si dáte raději domácí hamburger? A co kdybychom Vám připravili degustační menu, abyste mohla ochutnat od všeho trochu?," láká mě na skvěle vypadající pokrmy jeden ze zaměstnanců restaurace Mozaika.

Ani u dalších stánků se člověku nerozhoduje lehce. Kuchaři si dokáží s porcemi krásně vyhrát a vy občas máte pocit, že před vámi stojí umělecké dílo. A jak to všechno nádherně voní!

Laboratoř zázraků

Největší pozornost však celkem oprávněně vzbudil stánek s molekulární gastronomií. Provizorní kuchyně se v tomto případě stala laboratoří a její osazenstvo vědci, kteří pomocí metod, jako je emulgování nebo mražení tekutým dusíkem, dávají jídlo netradiční skupenství a chutě. Výsledkem je pak například svítící okurkový salát v kostce nebo balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Hraní s konzistencí bylo k vidění i v zámecké konírně, kde probíhal doprovodný program. Výstava slaných i sladkých, precizně naservírovaných jídel, představovala přípravu Asociace kuchařů a cukrářů ČR na kuchařskou olympiádu v Erfurtu. „Samozřejmě, že se budeme snažit co nejlépe umístit, ale konkurence je obrovská. Příprava takových jídel není vůbec snadná a trvá i řadu hodin," svěřil se Tomáš Konopka, manažer národního týmu.

Rybí show

Vůbec největší atrakcí ale bylo porcování téměř stokilového halibuta v sobotu v poledne. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem. Naporcované filety se následně připravoval na grilu a podával společně s kořenovou zeleninou na másle nebo na asijský způsob. Málokdo si nechal tuto šanci ujít, takže se u stánku tvořila fronta. Šťavnaté rybí maso ale za to čekání rozhodně stálo. Kromě stánků, kde se vařili čerstvá jídla, bylo návštěvníkům k dispozici i tekuté občerstvení v podobě vín, chotěbořského piva nebo kávy z pražírny Doubleshot.

Jedna část parku byla proměněna v tržiště, odkud bylo možné odnést si italské speciality nebo produkty od českých farmářů. A pozadu nezůstaly ani cukrářské výrobky. Pokud někomu nezbylo místo, mohl si nechat zabalit některých z dortů a zákusků z cukrárny Saint Tropez.

Autor: Soňa Kacerovská

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies