VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

10.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Od všeho trochu

„Pojďte ochutnat naše rizoto. Nebo si dáte raději domácí hamburger? A co kdybychom Vám připravili degustační menu, abyste mohla ochutnat od všeho trochu?," láká mě na skvěle vypadající pokrmy jeden ze zaměstnanců restaurace Mozaika.

Ani u dalších stánků se člověku nerozhoduje lehce. Kuchaři si dokáží s porcemi krásně vyhrát a vy občas máte pocit, že před vámi stojí umělecké dílo. A jak to všechno nádherně voní!

Laboratoř zázraků

Největší pozornost však celkem oprávněně vzbudil stánek s molekulární gastronomií. Provizorní kuchyně se v tomto případě stala laboratoří a její osazenstvo vědci, kteří pomocí metod, jako je emulgování nebo mražení tekutým dusíkem, dávají jídlo netradiční skupenství a chutě. Výsledkem je pak například svítící okurkový salát v kostce nebo balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Hraní s konzistencí bylo k vidění i v zámecké konírně, kde probíhal doprovodný program. Výstava slaných i sladkých, precizně naservírovaných jídel, představovala přípravu Asociace kuchařů a cukrářů ČR na kuchařskou olympiádu v Erfurtu. „Samozřejmě, že se budeme snažit co nejlépe umístit, ale konkurence je obrovská. Příprava takových jídel není vůbec snadná a trvá i řadu hodin," svěřil se Tomáš Konopka, manažer národního týmu.

Rybí show

Vůbec největší atrakcí ale bylo porcování téměř stokilového halibuta v sobotu v poledne. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem. Naporcované filety se následně připravoval na grilu a podával společně s kořenovou zeleninou na másle nebo na asijský způsob. Málokdo si nechal tuto šanci ujít, takže se u stánku tvořila fronta. Šťavnaté rybí maso ale za to čekání rozhodně stálo. Kromě stánků, kde se vařili čerstvá jídla, bylo návštěvníkům k dispozici i tekuté občerstvení v podobě vín, chotěbořského piva nebo kávy z pražírny Doubleshot.

Jedna část parku byla proměněna v tržiště, odkud bylo možné odnést si italské speciality nebo produkty od českých farmářů. A pozadu nezůstaly ani cukrářské výrobky. Pokud někomu nezbylo místo, mohl si nechat zabalit některých z dortů a zákusků z cukrárny Saint Tropez.

Autor: Soňa Kacerovská

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Syfilis. Ilustrační foto.
2 10

Syfilis je opět na postupu, může za to lehkomyslnost

Krutá rozlučka bez odměny. Lvíčata na Euru nepostoupila ze skupiny

Žádná euforie, žádný postup. Čeští fotbalisté do 21 let skončili na mistrovství Evropy v základní skupině. Bylo to v sobotu večer trpké loučení: Lvíčata padla s Dánskem 2:4.

Kaplana na Slovensku vyhodili za názory o homosexuálech, dnes káže v Šumperku

Slovenskými médii rezonuje případ evangelického kaplana Jakuba Pavlúse. Poté, co se šestadvacetiletý duchovní z Turan u Martina zastal homosexuálních manželství, biskupové jeho pracovní poměr ukončili. Své nové působiště našel v Šumperku.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies