Osada Baba nemá u nás ani v zahraničí obdoby. Zatímco v Německu a Rakousku poničila podobné čtvrti druhá světová válka, Baba zůstává skvostem na poli evropské funkcionalistické architektury. Fantastický výhled na město a Pražský hrad navíc zasáhne nejednu romantickou duši.

Praha nechtěla zaostat za Brnem 

Vznik zdejší čtvrti předznamenala výstava moderní architektury ve Stuttgartu z roku 1927, která získala velký mezinárodní ohlas. Podobnou výstavu s názvem Nový dům totiž v následujícím roce uspořádalo Brno.

A protože Praha nechtěla za Brnem zaostávat, bylo okamžitě rozhodnuto, že v roce 1932 proběhne výstava i zde. A tak na tříhektarovém pozemku mezi zříceninou Baba a kostelem Sv. Matěje vyrostl soubor funkcionalistických vil.

Obyvatelé mají k domům citový vztah

Projekt osady navrhl Pavel Janák. Domy jsou navzájem seřazeny do šachovnicového tvaru. Všechny tak mají krásný výhled na Prahu. Jejich majiteli byli slavní lékaři, podnikatelé i umělci a umělkyně.

Unikátní kolonie zaujala i Petra Rysku. „Během státních svátků tu uvidíte spoustu českých vlajek. Duch prvorepublikového vlastenectví a hrdosti tu nevymizel," uvedl autor Prahy Neznámé. „Zdejší obyvatelé mají často ke svým domům citový vztah a snaží se je rekonstruovat s ohledem na jejich původní podobu," dodal.

Osada Baba. Infografika.Zdroj: Redakce

Vycházky po osadě Babakomentovaná vycházka po Babě s Prahou Neznámou seuskuteční už tuto sobotu 23. července
sraz účastníků je ve 14.00 na zastávce autobusové linky 131 U Matěje, ve směru z Hradčanské
délka vycházky je zhruba dvě hodinyterén je vhodný pro kočárky, nikoli vozíčkářeprovází Kateřina Racková

Nevšední průvodcePraha Neznámá vyšla v dubnu v knižní podobě
zájemci se na 232 stránkách seznámí s devíti netradičními pražskými místy, jako jsou chudinská kolonie Na Slatinách, přírodní krásy v Hostavicích i luxus na Ořechovce
netradičního průvodce vydalo nakladatelství Grada
 Petr Ryska: Praha NeznámáZdroj: GRADA 

Čtěte také: Projděte se nejstarším sídlištěm