VYBERTE SI REGION

Barbora Brožová. Žena dorty doslova posedlá

Praha - Dalo by se říci, že je svatební jedničkou. Ač sama svobodná, dokáže připravit svatebčanům to, na co vzpomínají celý život. Doslova vypiplaný svatební obřad korunovaný sladkostmi, které vyrábí. Barbora Brožová je vyhlášenou cukrářkou, její svatební dorty jsou vyhlášené.

13.5.2016
SDÍLEJ:

Vyhlášená cukrářka Barbora Brožová z Prahy.Foto: DENÍK/Jiří Macek

Peče a zdobí je pro svatební hostiny v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích, ale také je dělá svatebčanům na zakázku. Původně však nic nenasvědčovalo, že by Bářina cesta měla skončit v zákulisí restaurace, v kuchyni. I když doma se často a ráda motala v kuchyni, začala studovat oděvní průmyslovku.

„Bylo mi čtrnáct a netušila jsem, co mne bude v životě bavit. Navíc v tomhle věku jsem za podstatné považovalo jiné věci než myslet na školu. Zabývala jsem se z dnešního pohledu malichernostmi, které ale tehdy byly životně důležité," zavzpomínala.

Věrnost Hliněné baště

Průmyslovka ji bavila tak, že ve druhém ročníku šla na brigádu do Hliněné bašty k majiteli Hynkovi Vávrovi mýt nádobí a už zůstala. Právě ve druhém ročníku průmyslovku zabalila a přestoupila na gastronomickou školu, kde dálkově vystudovala obor kuchař. Hliněnou baštu ale navštěvovala stále častěji.

Nejprve nastoupila do kuchyně, čtyři roky vařila a nyní už osm let vládne sladkému. Postupně se tak z brigádnice a praktikantky stala zaměstnankyně, která je Hliněné baště je věrná už 15 let. „Odejít jsem chtěla jen dvakrát. Vždy jsem si to rychle rozmyslela. Tady vždy byla skvělá parta a majitel mi nechává v mých cukrářských vylomeninách volnou ruku," řekla. A tak pekla, pekla a pekla. A dodnes.

Každý víkend ve svatební sezoně, která v Hliněné baště trvá zhruba od května do října, v podstatě nemá volný víkend. „Já připravuji celou svatbu od začátku do konce. Načinčám svatební bránu u rybníka, kde se konají obřady, cestu do restaurace i samotnou restauraci. A pak to sladké, to miluju. Vlastně miluju celý ten šrumec kolem stavby. Mám ráda spokojenost lidí a při tak významném dni ta odpovědnost je ještě větší. Je pak ale o to větší i radost z povedené akce," přiblížila.

Tři dny na svatební dort

O svatebních dortech mluví Barbora Brožová s láskou a úsměvem, která se vidí málokde. Každý její dort je v podstatě originál. „Řekla bych, že dortové hity jsou tři - pistáciový s čokoládou, banánový s domácím karamelem a krémem z mascarpone a také tvarohovo - malinový dort."

Ze zajímavých dortových přání vzpomíná Bára na dvoupatrový dort s motivy Prahy či dorty, na které modelovala bulteriéra, mimoně či Kung Fu Pandu. „Svatební dort se rodí tři dny - první den se udělá korpus, druhý den ho plním krémy a třetí den zdobím. Vše si proto musím plánovat, ale už mám takovou praxi, že nejsem ani nervózní, že bych nestíhala."

O víkendu se Barbora Brožová věnuje převážně svatbám, přes týden sladkostem při běžném restauračním provozu. Aby toho neměla málo, absolvovala floristické kurzy. „To víte, ten pocit, že jedině vy uděláte vše dokonale, je šílený. Takže i ta floristika patří ke svatbám. Abych toho neměla málo. V podstatě celou svatbu udělám od a do zet sama. Samozřejmě ale za pomoci kolegů z restaurace. To zase abych si nehrála na paní dokonalou."

Minimum volného času

Do průhonické restaurace dojíždí Barbora z pražského sídliště Jižní Město, kdo obývá byt s francouzským buldočkem. Ten ji dokonale zabaví, kdyby si chtěla příliš odpočinout. Volného času má ale minimum. Nyní žije sama a tvrdí: "Až se budu jednou vdávat, je mi jasné, že šéf by chtěl, aby to bylo u nás. Ale já si myslím, že to bude někde o samotě, pozvu jen pár lidí. A pak třeba vyrazíme na cestu kolem světa."

Že na té cestě bude navštěvovat jednu cukrárnu za druhou, to je jasné už teď Barbora Brožová je totiž cukrařinou ve svých 32 letech dokonale posedlá.

Čtěte také: O Lindě Vláskové lze říci jediné: je to žena sladkým posedlá

Autor: Jiří Macek

13.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sting zazpívá jako headliner Metronomu. Prvně na festivalové stagi

Praha /HEADLINER, FESTIVAL/- Pražský Metronome Festival odtajnil první zahraniční hvězdu. V termínu 23. a 24. června zazpívá na Výstavišti Sting a doprovodí ho jeho trio. Předprodej pro některé začíná již dnes.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies