VYBERTE SI REGION

Bedýnkový prodej? Pražané si jej oblíbili a zájem o něj roste

Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.

3.2.2013
SDÍLEJ:

Až k zákazníkům do Prahy dovezou farmáři v bedýnkách objednané potraviny i nápoje, které sami vyprodukují.Foto: DENÍK/Karel Pech

Například o domácí vajíčka, zeleninu nebo uzené od příbuzných z venkova byl mezi lidmi z města vždy zájem. Právě absenci příbuzenstva na vesnici se stále větším úspěchem supluje prodej potravin v bedýnkách. Stačí si jen vybrat „svého" farmáře.

Za zvýšeným zájmem ze strany zákazníků možná stojí i časté nálezy a zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o pochybení v maloobchodních prodejnách potravin. Potraviny i provinilce navíc od poloviny loňského roku SZPI zveřejňuje na internetových stránkách www.potravinynapranyri.cz. V lepších případech jde o klamavé označení složení nebo datu spotřeby potravin a v horších případech jde i o prodej zdraví ohrožujících potravin.

Farmáři vysoký zájem vítají

Zvýšený zájem zákazníků samozřejmě vítají samotní farmáři. Znamená to pro ně jistý odbyt pro jejich zemědělské produkty a navíc nejsou ze strany překupníků nuceni je prodávat pod cenou.

Problém mají farmáři zejména s velkými obchodními řetězci. V sezóně sice některé z nich nabízejí ovoce nebo zeleninu od tuzemských pěstitelů a sadařů, ale ti jsou často nuceni prodávat své plodiny levněji, než za jakou je vypěstovali a sklidili. Konkurovat levnějším potravinám, které putují leckdy nejen přes půlku Evropy, je pro farmáře s menší produkcí těžké. Velké zemědělské podniky zase nemají o bedýnkový prodej zájem.

Ovoce jako od babičky z vesnice

Zákazníci, kteří již bedýnkový prodej využívají, mají zase jistotu, že vědí, co a od koho si kupují, a hlavně, že potraviny jsou kvalitní i v případě, že nenesou označení BIO. To je totiž pro řadu drobných farmářů poměrně komplikovaná a nákladná záležitost. I přesto má ale zákazník z města jistotu, že od nich pořídí potraviny jako od babičky z vesnice.

„O bedýnkovém prodeji mi loni na jaře řekla má kamarádka. Když jsem přivoněla k jablkům, které si objednala, vzpomněla jsem si, jak jsme jako děti trhaly jablka ze stromů na vesnici u babičky. Voněly úplně stejně, jak si to pamatuji, a chuťově byly mnohem lepší než ty, které jsem kupovala v hypermarketech " řekla třicetiletá Hanka z Prahy 10, která bedýnkový prodej využívá.

Šestatřicetiletý Aleš ze Smíchova si prý i s manželkou zvykl nakupovat na farmářských trzích v Praze na Andělu. Když se dověděli o bedýnkovém prodeji, rozhodli se jej také vyzkoušet. „Přihlásili jsme se k odběru potravin v bedýnkách u jednoho farmáře, protože pro manželku je náročné tahat těžké nákupy, když nemůžu nakoupit já. Farmář nám bedýnku doveze až domů," říká Aleš.

Prý se mu navíc líbí, že podporuje tuzemské farmáře. „Často jsme kvůli práci pobývali v zahraničí a třeba ve Švýcarsku je běžné, že lidé na trzích nakupují potraviny od svých sousedů. Líbí se mi to," dodává Aleš.

Více zákazníků napříč generacemi

„K odběru jsou u nás přihlášeni mladí lidé, ale i rodiny a zájem stále roste u všech. Nelze říci, že by bedýnky nakupovali víc mladí, než staří," říká Veronika Mouchová ze společnosti Fresh bedýnky, která zastřešuje servis asi dvaceti farmářům nejen z České republiky.

„Rozhodli jsme se spolupracovat i se zahraničními farmáři, protože zákazníci chtějí i ovoce a zeleninu, kterou tuzemští pěstitelé nejsou mimo sezónu schopni vypěstovat," dodává Mouchová. Veškeré produkty od všech farmářů, se kterými spolupracují ,prý mají označení BIO.

Co vše lze objednávat?

Nabídka farmářů a takzvaných bedýnkových družstev se tedy liší podle sezony a toho, co zrovna farmáři sklízí a produkují. Od jara do podzimu dominuje především čerstvé ovoce a zelenina. Od podzimu do jara v nabídce spíše převládají uzeniny, med, víno, vejce nebo uskladněná zelenina i ovoce a další.

Jak to funguje?

Lidé z města se přihlásí k pravidelnému odběru zeleniny a ovoce od zemědělce, který je pak po celý rok zásobuje určitým podílem potravin z vlastní produkce formou bedýnek. Zákazník si tedy vybere toho farmáře, jehož produkce mu nejvíc vyhovuje. Protože zemědělci získají jistý odbyt pro své produkty, nezřídka začnou pěstovat i méně obvyklé druhy zeleniny nebo například bylinek, takže zákazníci mohou rozšířit pestrost svého jídelníčku a poznat nové chutě.

Některá bedýnková družstva nabízejí i krátkodobý odběr, třeba na tři měsíce. Mají výdejní místa po celé Praze nebo zajišťují rozvoz k zákazníkům. Bedýnky váží obvykle od šesti do osmi kilogramů a cena se pohybuje od 200 do 400 korun.

Autor: Tomáš Bartoš

3.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Americký astronaut českého původu Eugene Cernan v roce 2008 navštívil Českou republiku. V pozadí Cernanova vnučka Ashley.
1 10

Zemřel astronaut Eugene Cernan. Poslední muž, jenž stanul na Měsíci

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies