Právě mnohým z nich kolem 17. hodiny (nebo, podle postupu srážek, třeba i o hodinu později) zkomplikovala cestu nečekaná tma a silná vodní clona, kterou stěrače aut nepobraly, a tak se rozhodli raději jízdu přerušit. Půlhodinka čekání se ukázala jako moudré rozhodnutí – i pak ale často mělo cestování daleko do plynulosti. Na desítkách míst totiž bránily průjezdu popadané stromy. Středočeští hasiči zaznamenali 250 výjezdů, nejvíc na Berounsku, Příbramsku a Benešovsku – a to převážně právě k odstraňování stromových bariér. Nechybělo ale ani „tradiční" čištění kanalizace nebo čerpání vody ze sklepů.

Výhrou přitom nebylo ani cestování veřejnou dopravou. Autobusy měly stejný problém jako auta – a tak se svezení podobalo spíš sázce do loterie. Také lidem cestujícím vlakem zkomplikovaly následky bouřky plány na večer, pokud se pohybovali západně od metropole. Na trati Praha – Kladno – Rakovník zůstal neprůjezdný úsek Unhošť – Jeneč; na frekventované berounské trase zase nemohly vyrazit vlaky na koleje mezi stanicemi Nučice a Praha-Smíchov.

Odkloněné lety

Přímo hlavnímu městu přinesla bouřka dopravní problémy vpravdě obrovské. Letiště Václava Havla nepřijalo mezi šestou a sedmou večer čtyři přistávající stroje – a tak se pasažéři některých letů namísto v Praze neplánovaně ocitli na záložních letištích v Pardubicích, v Brně – a dokonce i ve Vídni a v Berlíně.

Ani jízda po městě nebyla bez problémů. Rozsáhlé výpadky postihly tramvaje, a to především na území Prahy 6, kde se přetrvávajícím potížím nevyhnul úsek od Malostranské po Bílou horu či Petřiny, a rovněž v Praze 4. Tam dopravní podnik musel (naštěstí jen od 18.10 do 19.47) nasadit náhradní dopravu za tramvaje na linkách 3 a 17, které v úseku Dvorce – Sídliště Modřany nemohly jet kvůli stromům spadlým na trolejové vedení. Nikoli strom, ale igelit na trolejovém vedení také na více než čtvrt hodiny vydal stopku tramvajím ve Vršovicích. A pokud jde o autobusy městské hromadné dopravy, snad by bylo jednodušší vyjmenovat oblasti, které se během večera s problémy krátkodobě nepotýkaly. Do odstranění spadlých stromů přitom byly uzavřeny i některé páteřní komunikace; nikoli jen ty okrajové.

Vichr, který řádil tak, jako by chtěl ukázat, co všechno se dá odfouknout, povalit nebo odlomit – včetně třeba dopravního značení, reklam, slunečníků z předzahrádek restaurací, a dokonce i kontejnerů na odpad, které se ve Stodůlkách rozjely a poškodily několik aut – si i v Praze mohl v neděli večer připsat vítězství na celé čáře. Takovým jeho „majstrštykem" se stalo uvolnění upoutaného vyhlídkového balonu v centru Prahy. Naštěstí v jeho koši nikdo nebyl, když balon nekontrolovaně létal nad městem, aby se poté ocitl na zemi ve Kbelích…

Pražští hasiči hlásí 205 bouřkových zásahů – desetkrát víc, než je denní průměr. Překvapivě obešly bez čerpání vody. Vedle odstraňování spadlých stromů a nalomených větví ale nechybělo třeba zajišťování uvolněných plechů. Určitou kuriozitou bylo vyprošťování slunečníků, zanesených na Václavském náměstí do elektrických drátů, Vinohradská zase volala po zásahu kvůli plachtám odtrženým z lešení.