VYBERTE SI REGION

Chřestfest nabídne slané i sladké speciality

Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

29.4.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Šéfkuchař Ondřej Slanina

Šéfkuchař Ondřej Slanina Foto: Foto: Deník/Jiří Macek

Nabídka je rozmanitá. Z televize známý šéfkuchař Ondřej Slanina, jinak šéfkuchař jedné ze zúčastněných restaurací Chateau St. Havel, pro festival vaří jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem.

„Chřestové rizoto, to je standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť," podotkl Ondřej Slanina.

Slané i sladké

Také v dalších restauracích šéfkuchaři připravili lákavé pokrmy. A to jak slané, tak sladké. V Dock House se podává jako hlavní chod telecí řízek smažený na přepuštěném másle a podávaný s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou, jako předkrm bylinkový chřest s pošírovaným bio vejcem a celerovou strouhankou. V Bibita Nuova lze ochutnat grilovaný čerstvý zelený chřest balený v kabátku z italské Pancetty podávaný s aioli omáčkou a hoblinami parmazánu, následovat budou medailonky z vepřové panenky servírované na blanšírovaném chřestu s lusky cukrového hrášku, přelité jemnou omáčkou z chřestu dochucenou chilli.

„Velké množství vlákniny, malé množství kalorií, spousta vitamínů, výborná chuť a snadná příprava. Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, když ulevuje od bolesti zad. Bohatý na vlákniny je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu a díky snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřivých diet," vypočítává přednosti chřestu Pavel Suchánek, ředitel festival pořádající společnosti Alakarte.cz.

Festivalu se lze zúčastnit pouze přes webové stránky www.chrestfest.cz

Festivalové restaurace:
Praha - Aloha Restaurant & Cocktail Bar, Ambroisie, Bangkok, Bibita Nuova, Café Buddha, Costa Praga, Dock House, Chateau St.Havel, Jewel Café Bar, Le Papillon – Hotel Le Palais, Modrý zub, Mon Rouge Pif, Café B. Braun, Galerie, Julian, U Bílé krávy, U Emy Destinnové, Zlatý had, Essnce. Staré Splavy - Restaurace Nad Jezerem. Brno - Ristorante Piazza, Zahradní restaurace Green.

Autor: Jiří Macek

29.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies