„Kuličky mě bavily odjakživa. Už jako malý kluk jsem je hrál častěji než fotbal," vypráví třiapadesátiletý Pavel Zoufalý, v současné době úřadující mistr světa ve cvrnkání kuliček. „Prakticky jsem se tomu věnoval neustále," dodává.

Pavel Zoufalý pracuje u železnice. Ačkoli cvrkání kuliček se věnuje už od šesti let, k profesionálnímu hraní se dostal před dvanácti lety, v době, kdy u nás vznikl Český kuličkový svaz. „Hrával jsem jen tak pro zábavu kuličky doma s dětmi a moje dcera se zúčastnila turnaje, který pořádal kuličkový svaz, a vyhrála" vzpomíná několikanásobný šampión a dodává: „Pak začala na turnaje jezdit i druhá dcera. Nakonec jsem se jednoho takového turnaje zúčastnil, chytlo mě to a od té doby hraji."

Ačkoli dcery už vyrostly a mají nyní jiné zájmy, Pavel Zoufalým se kuličkovému sportu věnuje i nadále a nepředpokládá, že by toho jen tak nechal. „Jsem hravý člověk. Dokud budu moct dělat dřepy, budu cvrnkat," říká.

A co se mu na cvrnkání kuliček tak líbí? „Tenkrát, v šesti letech, jsem rád cvrnkal, protože jsme hráli o kuličky. Těšilo nás, že se na tom dá něco vyhrát. Teď to vnímám spíše jako fajn relax," vysvětluje Pavel Zoufalý, kterého brzy čeká mistrovství republiky, jež se odehraje v Praze.

„Nervózní? To už ani nejsem. Vyhrál jsem tolikrát, že jsem klidnější než ostatní, a to přináší výsledky," svěřuje se. Přípravu na turnaj nechává náhodě. Cvrnkání kuliček trénuje spíše na turnajích než doma. „Každý týden máme minimálně dva turnaje, takže na trénink nezbývá moc času," vysvětluje.

A jak vnímají úspěchy Pavla Zoufalého jeho známí a rodina? Je to už pro ně samozřejmost, ale každá jeho výhra je pro ně radost. „Když se umístím třeba na devátém místě, tak říkají: jé, cos dělal? A popichují mě, že jsem nebyl lepší," dodává s úsměvem.