VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářům v Praze se daří. Cestu k zákazníkům si našli

Praha – Přestože žijete ve městě, čerstvé a lokální produkty od farmářů mohou být na vašem stole každý den.

2.7.2012 3
SDÍLEJ:

Prodej zeleniny na tržnici.Foto: Deník/Martin Divíšek

Starší generace si určitě pamatuje, jak chodila s bandaskou do krámku, kde paní prodavačka lovila naběračkou bílou tekutinu z kovové konve.

Ti mladší si pak podobnou vzpomínku mohli odvézt z prázdnin na venkově. Místní kravín se vždy navečer proměnil v provizorní prodejnu, kde si každý mohl přijít pro čerstvé mléko. Kromě nevšedního zážitku byla nezapomenutelná i chuť chemicky neupraveného nápoje. Na mnoha místech tento typ prodeje funguje dodnes. A to dokonce i v okolí Prahy.

„Pro mléko si k nám lidé chodí každý den v době dojení, to znamená mezi půl pátou a půl sedmou. Můžou si u nás také koupit další mléčné výrobky, jako jsou jogurty, máslo nebo tvaroh," popisuje Jiří Uzel, který se stará o chod rodinné farmy v Mukařově.

Vedle přímého prodeje mléko také rozváží klientům po blízkém okolí, zhruba do patnácti kilometrů. „Jsme orientováni především na prodej ze dvora, rozvážka je doplňkový servis," dodává Uzel.

Opačný postup zvolila dvojice farmářů z Radonic Stanislav Němec a Jan Miller. Jejich mlékařská auta, která se ohlašují kravským bučením a zvonci, už přes rok brázdí nejen ulice Prahy, ale také dalších středočeských měst či Královéhradeckého kraje.

„Systém jsme převzali od kolegy z Podkrkonoší, který podobnou službu rozjel v okolí Vrchlabí už asi před deseti lety. Tady však nic takového nebylo,"vzpomíná Jan Miller.

Na internetu je seznam tras a časy, kdy na daných místech zákazníci rozvážkové vozy najdou. Mohou tedy přijít a dle aktuální nabídky a podle své chuti nakoupit. „Ze začátku jsme měli trochu problémy s objemem zboží, protože se něco vyprodalo už před koncem dané trasy, ale teď už máme dostatečnou rezervu. Také se jistíme tím, že operují dva vozy na podobných trasách. Kdyby se jednomu něco stalo, ten druhý mu může přispěchat na pomoc," vypráví Jan Miller.

Jejich pojízdné prodejny se pohybují na 60 trasách a vedle mléka rozvážejí i další mlékárenské výrobky. Když začínali, obsloužili takto přibližně deset tisíc lidí za měsíc, nyní je to čtyřnásobek.

Svůj úspěch připisují nejen jejich kvalitě, ale také i vzestupné tendenci spotřebitelů zajímat se o původ konzumovaných výrobků a surovin.

„Hodně klientů nám přibylo po těch aférách s potravinami v Polsku. Lidé se tak více začali zajímat o to, co jedí. My jim dáváme jistotu, že naše zboží je čerstvé, maximálně den staré. Vzhledem k tomu, že nepoužíváme chemické konzervanty, ho ani nemůže nabízet déle," vysvětluje Miller. Farmáři doplňují svůj mlékárenský sortiment také sezónním ovocem, medem nebo pasterizovaným moštem.

A zdá se, že se jim daří. „Je to super nápad. Člověk si může nakoupit jen pár metrů od domova. Chuť domácího mléka a sýrů je prostě nepopsatelný zážitek, nehledě na to, že máte jistotu, že v tom nejsou škodlivé látky," svěřuje se nadšeně jedna z pravidelných zákaznic z Jižního Města.

„Zemědělství je byznys jako každý jiný. Záleží, jak je člověk šikovný. Je trochu zrádné v tom, že jde ve vlnách. Teď fungujeme, protože je to trend, ale kdykoliv to může přestat. Stále se proto snažíme vyvíjet," stojí podnikatel pevně nohama na zemi.

O pomíjivé klientele ví své i Vendula Koudelková, která spolu se svým manželem provozuje v obci Ořech statek zaměřený na rostlinnou výrobu.

„Někde nám na přímý prodej klidně i dvě hodiny nikdo nepřijde, dnes jsem ale otevírala a už na mě čekalo asi třicet lidí. Zákazníci si teprve zvykají na něco jiného než na suroviny ze supermarketů. Bohužel pomalu," vypráví farmářka. Pro její zeleninu, ovoce, bylinky nebo sazenice květin si lidé mohou přijít každé pondělí odpoledne. Hlavní zdroj obživy pro ni i pro manžela jsou však bedýnky se sezónními surovinami. U farmářů si objednáte akorát velikost bedýnky (v menší je 8-9 druhů, v té větší klidně i 14 druhů zeleniny) a posléze se můžete těšit, co dobrého vám do ní nachystají. To je totiž překvapení.

„Momentálně dodáváme brambory, červenou řepu, hlávkový salát, cibuli, petrželku nebo mango. Z ovoce jsme minulý týden nabízeli angrešt," namátkou vypočítává Koudelková. Bedýnku si pak v určené dny vyzvednete na některém z odběrových míst.

Tento systém je v metropoli poměrně rozšířen i na další farmy z celých Čech či Moravy. Má jak množství příznivců, tak i své odpůrce.

Někdo se nechává rád překvapit, jakou zeleninu a ovoce mu farmáři nachystají, jiní si raději vybírají sami. „Myslím, že to je fajn způsob pro větší rodiny, kteří nemají moc času nakupovat. Já si ale raději zajdu na trh, kde už mám své známé prodejce, a obstarám si všechno, na co mám zrovna chuť v odpovídajícím množství," domnívá se Kristýna Hrošíková.

Kam za farmáři a jejich produkty

- Čerstvé bedýnky Ořech - sezonní zelenina, ovoce, bylinky, květiny

- Statek Dvořák Dolní Břežany - bio zelenina, vejce, ovocné mošty

- Kunratické jahody - jahody, sazenice, samosběr

- Němcova mlékárna Radonice - mléko, mléčné výrobky

- Rodinná farma Žernovka Mukařov - mléko, mléčné výrobky

- Biofarma Zelený dvůr - bio jehněčí, hovězí, masné produkty, med, brambory

- Petr Bečan - Velké Popovice domácí marmelády

Autor: Soňa Kacerovská

2.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
3 20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Brazilský prezident Michel Temer s manželkou.
4

Brazilský parlament obdržel obžalobu na prezidenta, může ho odvolat

Římu došla trpělivost, za koupání ve fontáně pokuta až 12 tisíc. A v Česku?

/VIDEO/ Léto je v plném proudu. Lidé se chystají na dovolené a i počasí napříč Evropou výletníkům přeje. V Paříži dokonce kvůli tropickým teplotám vyhlásili nouzový stav. Turisté tak při vysokých teplotách hledají útočiště především v útrobách památek či u fontán. Jenže takové osvěžení může nakonec přijít pěkně draho.

Aktivista Franc: Bez tlaku občanské společnosti by protikorupční zákony nebyly

/ROZHOVOR/ Iniciativa Rekonstrukce státu bude už brzy bilancovat své více než čtyřleté snažení. Jejím cílem bylo lobbovat za zákony, které mají největší protikorupční potenciál. Deník o nich hovořil s jednou z nejvýraznějších tváří iniciativy Pavlem Francem.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies