VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářům v Praze se daří. Cestu k zákazníkům si našli

Praha – Přestože žijete ve městě, čerstvé a lokální produkty od farmářů mohou být na vašem stole každý den.

2.7.2012 3
SDÍLEJ:

Prodej zeleniny na tržnici.Foto: Deník/Martin Divíšek

Starší generace si určitě pamatuje, jak chodila s bandaskou do krámku, kde paní prodavačka lovila naběračkou bílou tekutinu z kovové konve.

Ti mladší si pak podobnou vzpomínku mohli odvézt z prázdnin na venkově. Místní kravín se vždy navečer proměnil v provizorní prodejnu, kde si každý mohl přijít pro čerstvé mléko. Kromě nevšedního zážitku byla nezapomenutelná i chuť chemicky neupraveného nápoje. Na mnoha místech tento typ prodeje funguje dodnes. A to dokonce i v okolí Prahy.

„Pro mléko si k nám lidé chodí každý den v době dojení, to znamená mezi půl pátou a půl sedmou. Můžou si u nás také koupit další mléčné výrobky, jako jsou jogurty, máslo nebo tvaroh," popisuje Jiří Uzel, který se stará o chod rodinné farmy v Mukařově.

Vedle přímého prodeje mléko také rozváží klientům po blízkém okolí, zhruba do patnácti kilometrů. „Jsme orientováni především na prodej ze dvora, rozvážka je doplňkový servis," dodává Uzel.

Opačný postup zvolila dvojice farmářů z Radonic Stanislav Němec a Jan Miller. Jejich mlékařská auta, která se ohlašují kravským bučením a zvonci, už přes rok brázdí nejen ulice Prahy, ale také dalších středočeských měst či Královéhradeckého kraje.

„Systém jsme převzali od kolegy z Podkrkonoší, který podobnou službu rozjel v okolí Vrchlabí už asi před deseti lety. Tady však nic takového nebylo,"vzpomíná Jan Miller.

Na internetu je seznam tras a časy, kdy na daných místech zákazníci rozvážkové vozy najdou. Mohou tedy přijít a dle aktuální nabídky a podle své chuti nakoupit. „Ze začátku jsme měli trochu problémy s objemem zboží, protože se něco vyprodalo už před koncem dané trasy, ale teď už máme dostatečnou rezervu. Také se jistíme tím, že operují dva vozy na podobných trasách. Kdyby se jednomu něco stalo, ten druhý mu může přispěchat na pomoc," vypráví Jan Miller.

Jejich pojízdné prodejny se pohybují na 60 trasách a vedle mléka rozvážejí i další mlékárenské výrobky. Když začínali, obsloužili takto přibližně deset tisíc lidí za měsíc, nyní je to čtyřnásobek.

Svůj úspěch připisují nejen jejich kvalitě, ale také i vzestupné tendenci spotřebitelů zajímat se o původ konzumovaných výrobků a surovin.

„Hodně klientů nám přibylo po těch aférách s potravinami v Polsku. Lidé se tak více začali zajímat o to, co jedí. My jim dáváme jistotu, že naše zboží je čerstvé, maximálně den staré. Vzhledem k tomu, že nepoužíváme chemické konzervanty, ho ani nemůže nabízet déle," vysvětluje Miller. Farmáři doplňují svůj mlékárenský sortiment také sezónním ovocem, medem nebo pasterizovaným moštem.

A zdá se, že se jim daří. „Je to super nápad. Člověk si může nakoupit jen pár metrů od domova. Chuť domácího mléka a sýrů je prostě nepopsatelný zážitek, nehledě na to, že máte jistotu, že v tom nejsou škodlivé látky," svěřuje se nadšeně jedna z pravidelných zákaznic z Jižního Města.

„Zemědělství je byznys jako každý jiný. Záleží, jak je člověk šikovný. Je trochu zrádné v tom, že jde ve vlnách. Teď fungujeme, protože je to trend, ale kdykoliv to může přestat. Stále se proto snažíme vyvíjet," stojí podnikatel pevně nohama na zemi.

O pomíjivé klientele ví své i Vendula Koudelková, která spolu se svým manželem provozuje v obci Ořech statek zaměřený na rostlinnou výrobu.

„Někde nám na přímý prodej klidně i dvě hodiny nikdo nepřijde, dnes jsem ale otevírala a už na mě čekalo asi třicet lidí. Zákazníci si teprve zvykají na něco jiného než na suroviny ze supermarketů. Bohužel pomalu," vypráví farmářka. Pro její zeleninu, ovoce, bylinky nebo sazenice květin si lidé mohou přijít každé pondělí odpoledne. Hlavní zdroj obživy pro ni i pro manžela jsou však bedýnky se sezónními surovinami. U farmářů si objednáte akorát velikost bedýnky (v menší je 8-9 druhů, v té větší klidně i 14 druhů zeleniny) a posléze se můžete těšit, co dobrého vám do ní nachystají. To je totiž překvapení.

„Momentálně dodáváme brambory, červenou řepu, hlávkový salát, cibuli, petrželku nebo mango. Z ovoce jsme minulý týden nabízeli angrešt," namátkou vypočítává Koudelková. Bedýnku si pak v určené dny vyzvednete na některém z odběrových míst.

Tento systém je v metropoli poměrně rozšířen i na další farmy z celých Čech či Moravy. Má jak množství příznivců, tak i své odpůrce.

Někdo se nechává rád překvapit, jakou zeleninu a ovoce mu farmáři nachystají, jiní si raději vybírají sami. „Myslím, že to je fajn způsob pro větší rodiny, kteří nemají moc času nakupovat. Já si ale raději zajdu na trh, kde už mám své známé prodejce, a obstarám si všechno, na co mám zrovna chuť v odpovídajícím množství," domnívá se Kristýna Hrošíková.

Kam za farmáři a jejich produkty

- Čerstvé bedýnky Ořech - sezonní zelenina, ovoce, bylinky, květiny

- Statek Dvořák Dolní Břežany - bio zelenina, vejce, ovocné mošty

- Kunratické jahody - jahody, sazenice, samosběr

- Němcova mlékárna Radonice - mléko, mléčné výrobky

- Rodinná farma Žernovka Mukařov - mléko, mléčné výrobky

- Biofarma Zelený dvůr - bio jehněčí, hovězí, masné produkty, med, brambory

- Petr Bečan - Velké Popovice domácí marmelády

Autor: Soňa Kacerovská

2.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Summit lídrů 27 zemí Evripské unie se v Římě.
5

Brexit? Tragédie, znělo na summitu. Lídři zemí EU jsou i nadále pro jednotu

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

DOTYK.CZ

Show se dá udělat i na téma: Jak jsme to podělali

Vystoupení v Caruso Show, rozjezd životně-stylového časopisu Krausmagazin, Stay Zmrd v Českých Budějovicích… Své největší krachy a průšvihy připomněli ve čtvrtek 23. března na večeru Fuckup Nights Prague v pražské Lucerně například zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, marketér a reklamní odborník Josef Havelka nebo stand up komik Nikola Džokič.

Americký konvoj projíždí ČR. Součástí jsou i obrněné vozy Stryker

Hraničním přechodem v Rozvadově dnes postupně projíždí konvoj britských a amerických vojáků. Prvních 18 z celkem 125 vozidel vyrazilo z Rozvadova směrem do vnitrozemí před půl desátou. Zhruba o dvě hodiny později přejely českou hranici čtyři části konvoje z celkových sedmi. Po dálnici D5 teď vojáci zamíří do Ostrova u Stříbra, kde natankují svou vlastní naftu.

Hnutí STAN povede do voleb staronový předseda, pozici lídra uhájil Gazdík

Šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) je nadále Petr Gazdík. Na volebním sněmu hnutí ho zvolilo 135 ze 145 hlasů. Získal tak 93 procent hlasů. Výsledky oznámil předseda volební komise Zdeněk Hověžák (STAN). Gazdík byl jediný kandidát na předsedu. Sněm volí i místopředsedy. Rozhodovat bude také o koalici s lidovci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies